Италианският хегемон Ювентус продължава с наказателната си акция в Серия "А", след като разби с 3:0 като гост Фиорентина в един от най-напечените мачове от 14-ия кръг.

При нажежената до краен предел обстановка на "Артемио Франки" шампионите не трепнаха нито за миг и спечелиха с голове на Родриго Бентанкур (31), Джорджо Киелини (69) и Кристиано Роналдо (79)

Това беше 10-то попадение за петкратния носител на Златната топка в калчото и с него се изравни на върха в листата с Кжищоф Пьонтек (Дженоа).

Веднага след гола португалският нападател за първи път през сезона беше сменен. Той напусна за сметка на бившата звезда на "виола" Федерико Бернардески, който се завърна след контузия.

В класирането Юве събра 40 точки и вече има 11 пункта преднина пред 2-ия Наполи, който в понеделник гостува на Аталанта. Фиорентина остава на 10-та позиция с 18 т. 


Атаката на домакините поведе Джовани Симеоне, подмомаган по крилата от Федерико Киеза и Жерсон. В по задни позиции бяха голмайсторът на "виола" през сезона с 5 попадения Марко Бенаси, Жордан Верету и Едмилсон.

Макс Алегри се върна към 4-3-3, след като в последния кръг в калчото срещу СПАЛ Ферара (2:0) заложи на 4-4-2. В атака действаха Пауло Дибала, Кристиано Роналдо и Марио Манджукич. Хуан Каудрадо започна в халфовата линия до Родриго Бенканкур и Блес Матюиди. Жоао Кансело зае мястото на контузения Алекс Сандро отляво на защитата, отдясно действа Матия Де Шилио.

Домакините започнаха отлично и още в самото начало Марко Бенаси стреля в горния десен ъгъл, но в аут. След четвърт час игра Жоао Кансело изведе Кристиано Роналдо, но звездата не успя да овладее на добра позиция.

В 20-ата минута суматоха в защитата на Юве позволи на Жерсон да се озове на добра позиция, но Войсчех Счесни улови. После шампионите имаха претенции за дузпа. Кристиано Бираги игра с ръка в наказателното поле, но след допитване до ВАР, главният съдия Даниеле Орсато прецени, че защитникът е играл неволно.

След половин час игра гостите поведоха. Родриго Бентанкур направи двойно подаване с Пауло Дибала и стреля по земя от границата на наказателното поле. Албан Лафон не помръдна и само изгледа как топката влиза във вратата за 1:0!

5 минути по-късно Фиорентина пропусна отлична възможност да изравни. При центриране отдясно Бенаси и Федерико Киеза последователно се разминаха с кълбото, след което Счесни улови. При следващата атака изстрел на Роналдо излезе в аут. После шут на Кансело мина покрай лявата греда.

Юве продължи да натиска и Лафонс спаси удар на Дибала. В самия край на полувремето "бианконерите" спечелиха фаул на границата на наказателното поле. Кристиано отправи истински снаряд, но в тялото на Джовани Симеоне, който спаси сигурен гол.

Втората част започна с изстрел по земя на Бенаси, който излезе в аут. После и Жордан Верету отправи удар, но отново покрай целта. Фиорентина продължи да затяга обръча и Киеза засече от воле в ъгъла, но Счесни беше на мястото си.

След малко повече от час игра Киеза отново пробва рефлекса на вратаря,  но полският национал плонжира и улови. В 65-ата минута Роналдо стреля от фаул, но Лафонт изби. В 69-ата минута Юве сложи точка на спора. След разбъркване в наказателното поле Джорджо Киелини стреля, Роналдо скочи за добавка и Никола Миленкович си вкара автогол за 2:0 за шампионите!

Крайното 3:0 оформи Роналдо в 79-ата  минута с безмилостна дузпа. Наказателният удар беше отсъден за игра с ръка в наказателното поле.  

Фиорентина – Ювентус 3:0 

Голмайстори: 0:1 Бентанкур (31), 0:2 Киелини (69), 0:3 Роналдо (79-д)

Фиорентина: Лафонт, Уго, Пецела, Миленкович, Бираги, Верету, Едмилсон, Бенаси (66-Пяца), Жерсон (81-Теру), Киеза, Симеоне
Треньор: Стефано Пиоли

Ювентус: Счесни, Киелини, Бонучи, Кансело, Де Шилио, Матюиди, Бентанкур, Куадрадо (83-Коста), Дибала, Роналдо (80-Бернардески), Манджукич (89-Кийн)
Треньор: Макс Алегри

Флоренция, ст.: "Артемио Франки"
Съдия: Даниеле Орсато 
Жълти картони: Миленкович, Уго, Бираги, Пецела, Теру, Верету (Фиорентина); Манджукич, Бентанкур, Роналдо (Ювентус)