Реваншът от 1/8-финалите в Шампионска лига между италианския хегемон Ювентус и Атлетико Мадрид е сред най-коментираните теми в последните дни.

"Старата госпожа" изигра брилянтен мач, спечели с 3:0 в Торино с хеттрик на Кристиано Роналдо и се класира за следващата фаза на турнира с общ резултат 3:2.

Вторият гол на петкратния носител на Златната топка дойде след технологията за преминаване на топката на голлинията. За разлика от ВАР, тя се смята за безпогрешна и часовникът на главния съдия вибрира, когато има гол.

Но в Испания подложиха попадението на съмнение, въпреки че този метод е обявен за 100% надежден. На пръв поглед изглеждаше, че ударът на Роналдо е спасен от Ян Облак и според потребителя Cholo14Rey това е било точно така.

Той е направил видео разбор на положението. Според него голлинията е по-тясна от аутлинията с 12,4%, което означава, че всъщност топката не влиза във вратата си с целия обем. Фенът на Атлетико твърди, че технологията е фалшива и голът не е трябвало да бъде зачетен. "Това показва какво чувстваме всички: топката не пресича линията си с целия обем", завършва запалянкото на мадридчани.

Припомняме, че технологията се използва на голям форум за първи път на Мондиал 2014 в Бразилия. Тя е съставена от две системи "Ястребово око" и "ГолРеф". В топката е поставен чип и електромагнитната антена открива дали има попадение или не. Когато има, умният часовник на рефера изпраща сигнал чрез вибрация. Отделно осем камери записват на висока скорост траекторията на кълбото. И след като всички снимки от различните ъгли се наслагват, се прави 3D визуализация, която зрителите виждат на телевизорите.