Португалия постигна трудна победа с 3:1 срещу Швейцария на стадион "До Драгао" в Порто в 1/2-финален двубой от турнира за Лигата на нациите. Отборът на иберийците е на финал в турнира и в него ще срещне победителя от сблъсъка между Англия и Холандия. 

Кристиано Роналдо се превърна в герой за домакините, след като вкара хеттрик след попадения в 25-ата, 88-ата и 90-ата минути, а за гостите попадението бе дело на Родригес, който успя да вкара в 57-ата минута.

Дебют за португалците направи Жоао Феликс, който си партнираше с Кристиано в атаката на тима.


"Кръстоносците" започнаха мача по-добре и още в 3-ата минута имаха шанс да стигнат до попадение, след като Шакири направи добра двойна комбинация със Сеферович и така се озова сам срещу вратаря, но не успя да го преодолее.

Все пак обаче и иберийците имаха шанс да стигнат до попадение десетина минути след това. Роналдо отправи хубав удар по земя, който обаче нямаше нужната точност.

Точно в 14-ата минута Сеферович имаше шанс да даде аванс на швейцарците, но ударът му премина на сантиметри покрай вратата.

В 25-ата минута Роналдо успя да си изработи фаул на около 20 и няколко метра от вратата и с майсторско изпълнение не остави шансове на стража, на противника.

В 42-ата минута Сеферович успя да нацели напречната греда от добра позиция и в крайна сметка пропусна да изравни.

Второто полувреме започна с положение пред Роналдо, който отправи тежък удар, но неточен. 

Последва спорна ситуация в наказателното поле на Португалия, като Цубер падна след контакт със защитник, но съдията Феликс Брих прецени, че няма основание да даде дузпа. Само секунди по-късно събитията се пренесоха пред другата врата, където Фабиан Шер препъна Кристиано Роналдо и този път реферът посочи бялата точка, което вбеси играчите и треньорския щаб на "кръстоносците".

Последва разглеждане и на двете ситуации със системата ВАР и в крайна сметка дузпа бе отсъдена за отбора на Швейцария. Рикардо Родригес пък бе точен от бялата точка за 1:1.

В 88-ата минута Бернардо намери Кристиано на точката на дузпата и той с хубав удар по земя не даде шансове на вратаря, а две минути след това с фантастичен удар от наказателното поле голямата звезда на иберийците оформи крайния резултат.

ПОРТУГАЛИЯ - ШВЕЙЦАРИЯ 3:1
1:0 Роналдо 25
1:1 Родригес 57 дузпа
2:1 Роналдо 88
3:1 Роналдо 90 

Португалия: Руи Патрисио, Пепе (63 - Фонте), Герейро, Семедо, Диаш, Карвальо, Невеш, Фернандеш, Силва, Роналдо, Феликс (70 - Гуедеш)

Швейцария: Зомер, Родригес, Шаар, Мбабу, Аканджи, Цюбер (83 - Стефен), Джака, Фрюлер (89 - Дърмич), Закария (71 - Фернандеш), Сеферович, Шакири