Италианският хегемон Ювентус победи с 2:0 като гост Байер Леверкузен в мач от последния 6-ти кръг на груповата фаза в Шампионска лига.

Кристиано Роналдо откри резултата в 75-ата минута, а в продължението Гонсало Игуаин също беше точен. Така петкратният носител на Златната топка вече има две попадения от началото на турнира. Дебютното отново беше срещу "аспирините" – при 3:0 в Торино.

Първото полувреме на "Бай Арена" беше много интересно и двата отбора имаха чудесни положения да открият резултата. След почивката нямаше много интересни момент, гол на Кристиано беше отменен за засада, преди да се разпише.

В крайното класиране "бианконерите" завършиха с 16 точки. Зад тях се нареди Атлетико Мадрид (10 т.), който надделя у дома над Локомотив Москва. Байер остана на 3-то място с 6 т., докато руснаците заема последната 4-та позиция с 3 т.



Преди мача Байер още имаше минимални шансове за класиране на 1/8-финалите. Атаката поведе Лукас Аларио, зад него действа големият талант Кай Хаверц. Кевин Фоланд, който от началото на сезона има 7 гола и 6 асистенции във всички турнири, седна на пейката. Там се намираха още Джонатан Тах, Юлиан Баумгартлингер и Леон Бейли, който наскоро вкара две попадения за успеха с 2:1 над Байерн в Мюнхен.

Юве вече си беше гарантирал 1-то място в групата, което позволи на Маурицио Сари да направи рокади. На вратата застана легендата Джанлуиджи Буфон, а Мехди Демирал и Даниеле Ругани за първи път действаха заедно в центъра на защитата. Отляво беше поставен Матия де Шилио, а Хуан Куадрадо игра в халфовата линия.

Причината за това са контузиите, които налегнаха "Старата госпожа" в средата на терена. Аут бяха Сами Кедира, Родриго Бентанкур и Аарън Рамзи, докато Емре Джан не е картотекиран. С травми в Юве са още Джорджо Киелини и Дъглас Коста.

Мачът на "Бай Арена" започна шеметно и атаките към двете врати се редуваха една след друга. Първото опасно положение беше за Юве. Гонсало Игуаин напредна и се озова на чиста позиция. Вместо да стреля, Ел Пипита реши да търси Кристиано Роналдо пред опразнената врата. Пасът обаче беше малко по-силен от нужното и петкратният носител на Златната топка не успя да засече.

Домакините отговориха в следващата атака, при която Муса Диаби шутира от дистанция и десният стълб спаси Джанлуиджи Буфон. Мачът продължи да се развива на високо темпо и в средата на полувремето Роналдо проби по диагонала, потърси далечния ъгъл, но топката мина на сантиметри от целта.

Напечените ситуаци веднага се прехвърлиха, но отсрещната врата и Буфон спаси опасен удар на Карим Белараби. При ситуацията Кай Хаверц имаше претенции за дузпа след съприкосновение в наказателното поле, но съдията даде знак играта да продължи.  В 35-ата минута защитата на Леверкузен не успя да изнесе, след като дълбоката преса на Юве даде резултат, но мощният удар на Игуаин излезе в аут.

В самия край на полувремето "аспирините" можеха да поведат чрез Хаверц, но Мехди Демирал с чудесен шпагат в решаващия момент изчисти. В 51-ата минута Федерико Бернадески изведе Кристиано, който стреля мощно, топката се отби в гредата и влезе във вратата, но голът беше правилно отменен за засада.

Секунди по-късно Игуаин изведе Бернардески, който засече, но защитник изби. Четвърт час преди края Юве поведе. Миралем Пянич с превъзходен пас изведе резервата Пауло Дибала. Той беше изпуснат и намери Роналдо успоредно на голлинията, откъдето португалецът н е сбърка за 1:0!

В 89-ата минута германците можеха да стигнат до престижна точка, след като Арангис се освободи в наказателното поле и шутира силно, но в аут. В продължението Игуаин оформи крайното 2:0 след шут от границата на наказателното поле. И втората асистенция беше дело на Дибала.

Байер Леверкузен – Ювентус 0:2

Голмайстори: 0:1 Роналдо (75), 0:2 Игуаин (90)

Байер: Храдецки, Синкгравен, С. Бендер, Драгович, Л. Бендер, Диаби, Арангис, Демирбай (65- Баумгартлингер), Белараби (65-Бейли), Хаверц, Аларио (82-Фоланд)
Треньор: Петер Бос

Ювентус: Буфон, Данило, Демирал, Ругани, Де Шилио, Куадрадо, Пянич, Рабио (85-Матюиди), Бернардески (66-Дибала), Роналдо, Игуаин
Треньор: Маурицио Сари

Ст.: "Бай Арена"
Съдия: Беноа Бастиен (Франция)
Жълти картони: няма