През ноември треньорът на италианския хегемон Ювентус – Маурицио Сари, направи немислимото. Смени Кристиано Роналдо в два поредни мача, единият от които от Шампионска лига, турнирът на португалския нападател. От Торино обясниха това с контузия на петкратния носител на Златната топка, която евроквалификациите опровергаха.

Но имаше ли наистина травма Кристиано или не, това няма значение. Заменяйки го, Сари направи мощно изявление: Роналдо не е  Супермен. Юве не е просто в състояние да печели без него (всички разбрахме това и след смените му), но в определено ситуации е по-вероятно да победи без него.

 

  • Недоволен 

Ясно е, че Роналдо не беше доволен от ситуацията. Вманиачаване към числата, на чупенето на рекорди, отдавна са се превърнали в основна цел за серийния победител Кристиано, който не остарява, вкарва повече от един гол на мач: образът, с който CR7 очаква да остане в историята. Стреля от невъзможни позиции, изпълнява фаулове в стената, които Гарет Бейл или Пауло Дибала могат да вкарат с лекота. И всички треньори, съотборници и шефове приемаха това. По подразбиране те се съгласяваха, че Крис прави разликата и всякакви трудности си струват.

Сари е първият треньор това десетилетие, който реши друго. И го направи без причина. Доскоро Роналдо вкарваше по 50-60 гола на сезон и това компенсираше всякакви проблеми. Само Меси беше до него, останалите бяха светлинни години назад. През 2019 г. Кристиано вкара 25 гола за Юве, само с 8 повече от Мауро Икарди, който прекара шест месеца в кавга с Интер и не игра дълго време. И с 1 повече от резервата в Манчестър Сити Габриел Жесус.

Най-добрите голмайстори в топ 5 на първенствата в Европа за 2019 г.:

1.Левандовски 48
2.Меси 44
3.Мбапе 39
4.Бензема 35
5.Стърлинг 33
6.Агуеро 32
7.Мане 30
8.Обамеянг 29
------------------
15.Роналдо 25
16.Жесус 24

Статистиката е безкомпромисна. Показва, че Роналдо е изиграл най-слабата година в кариерата си. Числата отдавна са олицетворение на Кристиано. Не само определят неговата игра, но и предават най-доброто от нея. Тази година вкара за клуба си двойни по-малко от обикновеното.

Головете на Роналдо:

Година    Клуб          Клуб + нац. отб.
2019        25               39
2018        43               49
2017        42               53
2016        42               55
2015        54               57
2014        56               61
2013        59               69
2012        58               63

За последно е имал по-малко голове през 2006 г. Тогава беше на 21 г. През февруари ще навърши 35 г., но не това е проблемът. С появата на Сари Роналдо се озова в много неудобна ситуация в тактически план. В началото на сезона спецът използваше 4-3-3 заради него, това е най-подходящата система за португалеца. В Реал Мадрид използваха нея, имаше Карим Бензема, който му отваряше пространства, но постепенно треньорът на Юве наложи 4-3-1-2, тактика, която излага слабите страни на Кристиано на показ. В нея той не е толкова ефективен, често попада на левия фланг. Все още нанася най-много удари в Европа, но често те са неподготвени и статистиката показва 26,6% блокирани шутове и по 0,67 гола на мач. Най-лошата му от години...

 

  • Упадъкът на Роналдо

Отчасти това се дължи на стила на Серия "А". Преди година и половина Чиро Ферара предупреди Роналдо: "В Италия не е като в Испания и въпросът не е само в защитниците, но и в стила на игра. В калчото има повече тактики, дори и малките отбори са добре организирани, така че възникват по-малко голови възможности. Кристиано ще има много проблеми. Ще вкара максимум 25-26 попадения". Ферара беше един от най-големите професионалисти през 90-те години и, естествено, не сбърка.

Другата причина за упадъка на Роналдо е Ювентус. Реал Мадрид играе динамичен футбол, на висока скорост. Не позволява на противниковите защити да си поемат дъх. В Торино халфовете са от съвсем друг тип: Рабио, Матюиди, Кедира, Джан – всички тези момчета са статични и не много бързи. Така португалецът се сблъсква срещу компактна отбрана, разположена в няколко линии, защото Юве дава достатъчно време на противника да се прегрупира и подготви. Показателно е, че почти всичките му голове през този сезон са след бързи атаки.

 

  • Страховитият план на Юве и Сарибол

Но в същото време именно Сари може да върне космическото ниво на Роналдо. Сарибол се основава на вертикален контрол и провокиране на натиск: активното движение обърква защитниците и създава пукнатини. От няколко месеца Бентанкур започва да се превръща в ключов халф за Юве: става все по-рязък, по-динамичен, помага на Пянич в конструирането на играта, създава линии между съперника, атакува от дълбочина. И ако продължава така, през пролетта Сари ще има двама перфектни полузащитници.

И когато Сари завърши строителството, Роналдо ще бъде в динамична атакуваща система. Играта няма да бъде изострена за него като в Мадрид, но това не е и необходимо. Кръвожадният сарибол предлага достатъчно шансове за консуматорите. Кристиано няма да се нуждае от нищо, което губи с възрастта: нито скорост, нито сила. Необходимо е само Юве да свикне напълно към новия стил на игра и за португалеца ще стане много по-лесно.

Роналдо има 6 гола в последните 6 мача, изглежда завършването на процеса е към своя край и идва точно за битките в Шампионска лига през пролетта. Лео Меси спечели шеста Златна топка, но, бъдете сигурни, това не е краят. Кристиано още не е посивял и историята определено ще има продължение.