Италианският хегемон Ювентус официално привлече шведското бижу Деян Кулушевски. Аталанта ще получи 35 милиона евро за правата му, сумата може да нарасне с още 9 млн. евро с бонусите. 19-годишният атакуващ футболист ще доиграе сезона в Парма, където през пролетта се отчете с 4 гола и 7 аистенции в 17 мача в Серия "А".

Изглежда, че всичко се случи неочаквано, дори за самия Кулушевски. На 28 декември шведският сайт SVT Sport публикува блиц интервю с него, в което отговорите му не приличат като на бъдещ футболист на Ювентус.

- Меси или Роналдо?

- Меси.

- Тоти или Дел Пиеро?

- Тоти.

Слуховете за интерес на Юве към него се появиха през есента, но до последно Интер беше смятан за фаворит за подписа му. Има две версии защо той избра торинци. Първата е, че няма да се впише в схемата 3-5-2 на Антонио Конте, втората, че "нерадзурите" не са били достатъчно настоятелни за подписа му. И двата варианта са съмнителни. Юве ще плати трансферната сума на пет транша, а миналото лято Кулушевски се премести в Парма, за да играе на дясното крило, въпреки че никога не се е подвизавал на тази позиция.

 

  • Дебютира преди година... Защо е толкова скъп? 

Кулушевски направи своя професионален дебют миналия януари, когато се появи като резерва за Аталанта срещу Фрозиноне. До края на сезона игра още два пъти, записвайки общо 105 минути. След първата си среща получи похвали от Джан Пиеро Гасперини. "Впечатлен съм. Има класа, физическа сила, издържливост. Но Папо Гомес се подвизава на неговата позиция, така че трябва да изчака. Сигурен съм, че скоро ще играе много".

Аталанта го привлече през 2016 г. за 165 хил. евро под носа на Арсенал. В първия си сезон в отбора до 17 г. вкара 17 гола и даде 15 асистенции. Треньорът на младежкия състав Масимо Брамбила заяви, че Кулушевски превъзхожда своите връстници физически и технически. През лятото шведът пожела да напусне Бергамо, за да играе повече. Кандидатите бяха Каляри и Парма.

Избра "Енио Тардини", а головете и асистенциите не закъсняха и през декември беше избран за играч на месеца в калчото. "Тренирал съм много добри футболисти, но имайки предвид възрастта му, Деян е най-добрият", похвали го треньорът на "дуковете" Роберто Д'Аверса.

 

  • Сравняват го с Де Бройне и Салах. Възхищава се на Азар 

Именно Д'Аверса му намери нова позиция на терена. Преди Парма, Кулушевски никога не беше играл на фланга, а действаше като трекуартиста. Но Роберто му даде и свобода. "Невероятен е между линиите на противника. Играе на крилото, но много опасно се придвижва към центъра. В бъдеще може да стане полузащитник".

На "Енио Тардини" Кулушевски стана крило, но скаутът Винченцо Маркети го сравнява с Кевин де Бройне. "Деян е ярък пример за модерен халф, който може да играе на всяка позиция в атаката", каза той. Бившият треньор на Каляри и Болоня Пиерпаоло Бизоли прави различна аналогия. "Напомня ми на младия Мохамед Салах. С топка в крака е много уверен в себе си, непрекъснато се опитва да надиграе съперника си. Това вече е рядко срещано".

Сравненията с Де Бройне не са случайни. Деян признава, че харесва стила на игра на Кевин, но Еден Азар го вдъхновява още повече. "За мен той е по-силен от Меси и Роналдо. Гледам играта му, изучавам финтовете му, опитвам се да ги повтарям. Сред младите най-готин е Килиан Мбапе. Физически е чудовище. Най-мощен в калчото е Папо Гомес".

Кулушевски обаче няма идоли. И това не му се отразява. Опитва се да взаимства по-малко от всички звезди. Любимият му финт е да тръгне надясно и после рязко да смени посоката. Научил го е футзала, който е играл много като дете. Основният му коз е пасът в коридор, с който извежда нападателите на чисти позиции. "Това може да бъде много полезно за Юве", каза Лучано Моджи след сделката.

 

  • Обича баскетбола 

Сред играчите, родени през 2000 г. или след това, единствено Винисиус Жуниор от Реал Мадрид струва повече от Кулушевски – 45 млн. евро. "Често играя на ФИФА с него", каза шведът и се оплака, че след трансфера си в Парма е бил три месеца без интернет. "Гледах филми по телевизията. Любимият ми е "Сляпата страна" със Сандра Бълок. Четох и книги. Предимно биографии на спортисти, например ЛеБрон и Кобе".

Деян обича баскетбола. Построи площадка близо до къщата си в Северна Македония, за да играе между сезоните. Майката му е от Балканите, семейството му живее в Стокхолм. Баща му е швед и въпреки убежденията на Горан Пандев, Кулушевски избра скандинавската страна. През ноември дебютира за Швеция, а през лятото вероятно ще има малко време за баскетбол, защото ще бъде на Евро 2020.

Кулушевски ще завърши сезона в Парма и през това време Маурицио Сари трябва да измисли на коя позиция да го използва. "Сари е фантастичен треньор. Изучавах стила му. Сигурен съм, че ще науча много неща при него. Винаги играя за победата, не за голове и асистенции", каза 19-годишният талант при представянето си като футболист на Юве.

Преди началото на сезона Кулушевски си постави за цел да стигне 15 точки по системата гол+пас. 11 стигнаха за трансфер при "Старата госпожа". И попитан на въпрос дали сега започва най-трудната част за него, всички се изненадаха от отговора: "Трудно? Сега започва най-готиното!".

Веселин Коларов, Gol.bg