Италианският хегемон Ювентус изненадващо загуби гостуването си на Верона в среща от 23-ия кръг на Серия "А", игран на стадион "Марк Антонио Бентегоди".

Домакините се наложиха с 2:1, въпреки че Кристиано Роналдо откри резултата в 65-ата минута, с което се разписа в 10-ти пореден мач за шампионите, което е клубен рекорд.

Две индивидуални грешки обаче повалиха "Старата госпожа". Първо Миралем Пянич сбърка, с което позволи на Фабио Борини (76) да изравни, а после Леонардо Бонучи игра с ръка в наказателното поле и Джампаоло Пацини (85) беше точен от последвалата дузпа.

Мачът беше много интересен и през първото полувреме попадение на Мараш Кулмбула беше отменено за засада с рамо, а Юве уцели две греди.

Вижте класирането в Серия "А"

Така Интер можеше да се изравни с торинци на върха в класирането, ако утре победи Милан в голямото дерби от кръга. Верона пък продължава да мечтае да участие в Лига Европа през следващия сезон. 


Юве пътува до града на Ромео и Жулиета без контузените Джорджо Киелини, Мерих Демирал, Данило, Сами Кедира и Федерико Бернардески. Маурицио Сари се спря на схема 4-3-3. В предни позиции до Кристиано Роналдо започнаха Гонсало Игуаин и Дъглас Коста, докато Пауло Дибала седна на пейката.

Петкратният носител на Златната топка отпразнува 35-ия си рожден ден в сряда, но това не му попречи да вкара 40 гола и да даде 10 асистенции в първите си 50 мача в калчото. 

Верона доказа, че е корав отбор и преди сблъсъка беше непобеден в 7 поредни срещи в Серия "А" – 3 успеха и 4 равенства. Две от ремитата бяха в последните кръгове – 1:1 с Милан на "Сан Сиро" и 0:0 с Лацио на "Олимпико". В Рим тимът се превърна в едва втория от началото на шампионата след Интер, който запази суха мрежа срещу "орлите".

След наказание Софян Амрабат се завърна в състава на Иван Юрич, който не можеше да разчита на Еди Салкедо и Емануел Баду. Фабио Борини беше избран за централен нападател, подкрепян от Матия Закагни и Матео Песина. 

Първата сериозна опасност в мача беше за домакините. Давиде Фараони се опита да изненада Войсчех Счесни с удар по диагонала. Топката летеше точно под горната греда, но вратарят изби в корнер. При него Матео Песина беше оставен непокрит и стреля, но покрай целта. По-късно Фабио Борини шутира от дистанция в аут.

Юве отговори в 19-ата минута, когато Дъглас Коста пое топката от центъра на терена и стигна до наказателното поле. Последва мощно изпълнение от страна на бразилския национал, но гредата спаси вратаря.

В 20-ата минута Мигел Велосо центрира от фаул, Леонардо Бонучи се размина с топката и Мараш Кулмбула с глава вкара след неособено добра намеса на Счесни. Главният съдия Давиде Маса обаче отмени гола за засада след допитване до ВАР. След половин час игра Фараони засече от движение, но далеч от целта.

След този момент Кристиано Роналдо се разигра и Юве взе превес на терена. В 36-ата минута шампионите уцелиха втора греда, след като Роналдо се справи с двама съперници и стреля технично по земя, но левият стълб спаси Марко Силвестри. По-късно португалската звезда отново се озова на отлична позиция, но този път прати топката в аут.

В 43-ата минута отново петкратният носител на Златната топка беше под светлината на прожекторите. Коста центрира с външен фалц, Роналдо изскочи от втора позиция и засече с глава, но отново не намери целта.

След почивката Юве продължи да натиска и поиска дузпа за игра с ръка в наказателното поле на Корай Гюнтер, но съдията реши, че няма основание да посочи бялата точка. В 55-ата минута Верона беше близо до гол. Фараони пусна отличен пас успоредно на голлинията, но в решаващия момент Хуан Куадрадо успя да изчисти.

После Маурицио Сари реши да внесе свежест в предни позиции и смени Гонсало Игуаин с Пауло Дибала. След час игра Фабио Борини стреля от малък ъгъл, но Счесни се беше пласирал добре и спаси.

В 65-ата минута Роналдо откри резултата. Той сам поде атаката от центъра на терена, след като направи двойно подаване с Родриго Бентанкур. Кристиано излезе сам срещу единствения останал защитник Амир Рахмани, подигра се с него, след което с шут по земя в далечния ъгъл матира вратаря за 1:0 за гостите!

В 76-ата минута Верона изравни от нищото. Миралем Пянич не успя да изчисти и подари топката на Борини. Той излезе по диагонала сам срещу Счесни и с удар в далечния ъгъл вкара за 1:1! Юве веднага се хвърли в атаки и изстрел на Дибала мина високо над вратата.

В 82-ата минута домакините можеха да стигнат и до обрат, но шутът на Борини беше избит в корнер. След неговото изпълнение, Кумбула засече с глава и гредата спаси Счесни. При ситуацията Маса се допита до ВАР за игра с ръка на Леонардо Бонучи в наказателното поле. И след това той посочи бялата точка. Зад топката застана Джампаоло Пацини, който не сбърка за крайното 2:1!

Верона – Ювентус 2:1

Голмайстори: 0:1 Роналдо (65), 1:1 Борини (76), 2:1 Пацини (85-д)

Верона: Силвестри, Рахмани, Кумбула, Гюнтер, Фараони, Амрабат, Велосо (58-Вере), Лазович (79-Димарко), Песина, Дзакани (70-Пацини), Борини
Треньор: Иван Юрич

Ювентус: Счесни, Куадрадо, Де Лихт, Бонучи, Сандро, Бентанкур (82-Де Шилио), Пянич, Рабио, Коста (72-Рамзи), Игуаин (59-Дибала), Роналдо
Треньор: Маурицио Сари

Верона, ст.: "Марк Антонио Бентегоди"
Съдия: Давиде Маса
Жълти картони: Лазович, Песина (Верона); Сандро, Дибала (Ювентус)