Италианският хегемон Ювентус си пое глътка въздух, след като взе трудното гостуване на Болоня с 2:0.
 
На стадион "Ренато Дел'Ара" шампионите се представиха силно и съвсем заслужено стигнаха до успеха с голове на Кристиано Роналдо в 23-ата минута от дузпа и Пауло Дибала (33’).
 
Резултатът можеше да е доста по-убедителен, но Федерико Бернардески уцели греда, а Роналдо и Дибала пропуснаха от изгодни положения.
 
Така Маурицио Сари ще може да работи по-спокойно в следващите дни, след като беше подложен на ожесточени критики заради загубения финал за Купата на Италия от Наполи с дузпи.
 
В класирането Юве събра 66 точки и има с 4 повече от Лацио, който утре гостува на Аталанта. Болоня пък се намира на 10-та позиция с 34 т.

Джорджо Киелини, Алекс Сандро и Гонсало Игуаин отпаднаха от сметките заради контузии, така че Пауло Дибала отново действа като централен нападател. Той беше подпомаган от голямата звезда Кристиано Роналдо и Федерико Бернардески, който смени Дъглас Коста.
 
Въпреки спекулациите за трансфер в Барселона и скандал с Маурицио Сари, Миралем Пянич, отново започна от 1-ата минута. Изненадващо Адриен Рабио беше предпочетен пред Блес Матюиди.
 
Болоня беше без наказаните Федерико Сантандер, Матиа Бани и Джери Шутен, докато Андреас Сков-Олсен е с травма. Опитният Родриго Паласио остана резерва,  в предни позиции действаха Роберто Сориано, Никола Сансоне и Муса Бароу.
 
Първият точен удар в мача беше в 7-ата минута, когато Кристиано Роналдо по брилянтен начин преодоля двама съперници и стреля от границата на наказателното поле, но Лукаш Скорупски изби. След четвърт час игра петкратният носител на Златната топка спечели фаул на удобна позиция, сам застана зад топката, но изпълнението му беше адски неточно.
 
Така се стигна до 23-ата минута, когато главният съдия Джанлука Роки получи сигнал от ВАР за дузпа. При положението Стефано Денсвил явно задържа Матайс де Лихт за фланелката при корнер. И логично реферът посочи бялата точка. Наказателният удар беше изпълнен от Роналдо, който шутира в долния десен ъгъл и не сбърка за 1:0!
 
В 35-ата минута Войсчех Счесни сбърка при изнасянето, топката попадна в Гари Медел фронтално срещу вратата, но халфът не се възползва. В следващата атака шампионите удвоиха преднината си. Федерико Бернардески намери с пета Пауло Дибала на пеналта. Аржентинският техничар беше с гръб към вратата, пое с десния крак, завъртя се пред погледа на Денсвил и с фамозно изпълнение с левия матира вратаря за 2:0! 
 
По-късно Роналдо развинти съперник и центрира към далечната греда, където Дибала засече от воле, но покрай целта. До края на полувремето Матиас Сванберг стреля силно от дистанция, но малко над напречната греда.
 
След почивката Юве наложи свиреп натиск и положенията пред вратата на Болоня валяха едно след друго. В 51-ата минута Кристиано пропусна да сложи на точка заради несериозен подход. Португалецът беше изведен сам по диагонала срещу Скорупски и се опита да го преодолее с външен фалц, но мерникът му изневери.
 
Секунди след това Бернардески уцели гредата след мощен шут, а после вратарят спаси удар на Роналдо. По-късно Дибала отправи шут фронтално срещу вратата, но в аут. В 57-ата минута Синиша Михайлович взе мерки и смени Сванберг с далеч по-офанзивния Родриго Паласио. Това пък означаваше, че Роберто Сориано се изтегля в по-задни позиции.

В 73-ата минута нов удар на Роналдо не попадна в целта. До края гол на Кристиано беше отменен за засада на Дъглас Коста, но Юве спечели спокойно с 2:0.    

 
Болоня – Ювентус 0:2
 
Голмайстори: 0:1 Роналдо (23-д), 0:2 Дибала (36)
 
Болоня: Скорупски, Томиясу, Данило, Денсвил, Дайкс, Сванберг (57-Паласио), Медел (82-Поли), Сориано (75-Домингес), Орсолини (82-Джувара), Бароу, Сансоне (82-Канджано)
Треньор: Синиша Михайлович
 
Ювентус: Счесни, Куадрадо, Де Лихт, Бонучи, Де Шилио (66-Данило), Бентанкур, Пянич (70-Рамзи), Рабио (70-Матюиди), Бернардески, Дибала (79-Коста), Роналдо
Треньор: Маурицио Сари
 
Стадион: "Ренато Дел'Ара"
Съдия: Джанлука Роки 
Жълти картони: Сориано (Болоня); Де Шилио, Бентанкур, Данило (Ювентус)
Червен картон: Данило 90' (Ювентус)