Лудогорец гръмна шампионското шампанско още преди края на шампионата. Еуфорията като че ли е по-малка от предишни години и има защо. Вдигнаха титлата, но не платиха ли доста висока цена?

В "Сблъсък" се сблъскват мненията на редакторите от Dnes.bg Красимир Ангелов и Александър Попов на тема заслужено ли "зелените" отново са шампиони?

Лудогорец напълно заслужи златните си медали

Красимир Ангелов, Dnes.bg

В петък вечер Лудогорец разгроми Локомотив София и за четвърти пореден път спечели титлата в родната А група. И не само това - “орлите” от Разград станаха първия отбор, станал 4 пъти последователно шампион след повече от 30 години. За последно това направи ЦСКА в периода 1980-1984 година.

И колкото и критици да има Лудогорец, абсолютен факт е, че отборът напълно заслужено отново завършва първи в родното първенство. Защото в Разград имат най-добрите футболисти, добра база и стабилен финансов гръб! А с това постигнаха успехи дори и в Европа. А това никак не е маловажно.

И въпреки някои колебливи мачове в първенството и отпадането от Левски за купата, “Лудогорец” реално за поредна година остана без сериозна конкуренция у нас. Всъщност по време на зимната пауза нещата никак не изглеждаха толкова сигурни, защото ЦСКА се бе настанил на върха. Само че “червените” отново затънаха в обичайните си в последните години организационни проблеми и липса на пари.

Нещо, което в Разград го няма. Там нямат и другия голям проблем – този с качествените футболисти. Реално погледнато единствено Лудогорец може да се похвали с това, че има практически два равностойни отбора и всеки един футболист в състава може да бъде заменен от свой колега. Нещо, което за съжаление в другите родни отбори го няма.

Освен това съвременният футбол е свързан с много пари. И логично отборът, който ги има, да има и успехи. Особено в първенство като нашето, където безпаричието властва в последните години. Но не и в Разград. Там се привличат добри футболисти, строи се стадионът и не случайно след 2 месеца “орлите” отново ще тръгнат на своя нов полет към групите на Шампионската лига. Остава да видим ще успеят ли отново?

Лудогорец с най-тъжната титла

Александър Попов, Dnes.bg

Едва ли има специалист, който да отрече, че Лудогорец има най-качествения състав и закономерно ликува с шампионската титла. Това обаче е най-тъжния от четирите трофеи във витрината на клуба. Тимът от Разград е шампион, но загуби много повече през последната година. И за това голяма вина имат ръководителите, начело с президента Кирил Домусчиев.

Лудогорец обираше симпатиите на неутралните фенове, затова и в евротурнирите получиха солидна подкрепа в София. Бъдете сигурни обаче, че този ентусиазъм няма да го има през новия евросезон. Защото тимът си създаде много врагове.

Ясно е, че са трън в очите на двата столични гранда, но и Литекс с Гриша Ганчев не са били такъв дразнител. Няма как да убедиш повечето фенове на ЦСКА, че на полусезона нещо се случи, а на тях им трябва малко, за да повярват, че се е намесила дългата ръка на Домусчиев. Колкото и записи да вади шефът на Лудогорец, независимо от медийния комфорт, който си е създал, феновете не са слепи.

На всеки е ясно, че "зелените" се радват на съдийски комфорт, в БФС също си затварят очите по всякакви поводи и не от тази година. Логичен е въпросът защо президентът на БФС Борислав Михайлов досега е присъствал на две срещи от шампионата и все на Лудогорец?

Самият Домусчиев пък си вкара автогол като нарече журналист "олигофрен". Не си мислете, че наскоро възроденият съюз на спортните журналисти ще реагира с нещо повече от декларация. Гилдията не е обединена, а и доста от колегите са тясно свързани с Лудогорец и няма да си ритнат трудовата книжка или различните облаги. Иначе логичната реакция би била затъмнение. Но тази емоционална издънка на президента на Лудогорец показва и друго - че границата с недосегаемите е премината.

На Домусчиев, Петричев и компания трябва да им се признае едно - те са първите, които успяха да обединят агитките на Левски и ЦСКА. И в същото време няма как да са в съюз с големите клубове извън столицата. Декларацията на Литекс сигурно още им пари, на Коматево Петричев седи на тръни, в Стара Загора пък често взеха да ги ступват на футболния терен.

Всъщност Лудогорец е далеч от класата, която демонстрира в Европа и само липсата на конкуренция и тотално безпаричие в някои клубове му осигуриха четвърта титла. Иначе и Левски, и Литекс, и Берое показаха, че разградчани не са непреодолим отбор. Не са и постоянен, но това си го знаят дори и техните треньори. Шампанското гърми в Разград, за първи път стават толкова рано шампион, но дали пък пенливата течност не нагарча?

Важен е и Вашият глас в сблъсъка