Календарната година е към своя край и традиционно е време за равносметки. Феновете на футбола се интересуват най-много от головете. И няма как да е, защото това е основната цел на играта. Е, има симпатизанти, които обичат и защитното изкуство, което не е по-лесно, но сега ще насочим внимание към най-добрите реализатори за 2017 г.

Лео Меси, 40 гола

Не е изненадващо кой е на първо място в класацията. Великият аржентинец се превърна в най-добрия голмайстор в националните първенства за изминалите 12 месеца. Петкратният носител на Златната топка изигра 38 мача за Барселона в Ла Лига, в които наниза 40 попадения. Меси не е само най-резултатният футболист, но остави далеч зад себе си големия конкурент Кристиано Роналдо, който вкара 19 пъти в 30 срещи в първенството. Така Лео взе своята четвърта Златна обувка и изравни аса на Реал Мадрид.

Хари Кейн, 39 гола

Изумителна година и за звездата на Тотнъм. На 26 декември Кейн заби хеттрик срещу Саутхямптън и надмина Меси по количество голове за годината за клубния си и националния си тим – 56 срещу 54. Освен това нападателят подобри рекорд на легендата Алън Шиърър във Висшата лига за най-много голове за една година – 39 срещу 36. Той е и първият футболист с шест хеттрика в английското първенство за 12 месеца. Фантастично постижение!

Бас Дост, 38 гола

Най-добрите нападатели са доказали, че могат да се разписват средно повече от веднъж на мач. Подходящ пример за 2017 г. е Бас Дост. Почти двуметровият стрелец често бележеше в Бундеслигата с екипа на Волфсбург, а днес го прави за Спортинг Лисабон. Холандският национал се превърна в страшилище за вратарите в Португалия и има 38 гола в 34 мача. Беше точен на три пъти и в Шампионска лига. Страхотно представяне за 28-годишния Дост, чието име се превърна в синоним на гол.

В класацията на Championat има още не толкова известни футболисти, които играят в далеч по-скромни шампионати, но вкарват редовно. Това са малки гиганти, които влязоха в големия футбол за изминаващата година. Ето ги и тях:

Драган Бошкович (32 г., Черна гора), Банкок Юнайтед, 38 гола в 33 мача

Силвано Комвалиус (30 г,. Холандия), Бали Юнайтед (Индонезия), 37 гола, 34 мача

Александър Карапетян (30 г,. Грузия), Прогрес (Люксембург), 26 гола, 22 мача

Марат Бикмаев (31 г., Узбекистан), Локомотив Ташкент (Узбекистан), 26 гола, 25 мача

Стипе Плазибат (30 г., Хърватия), Хоум Юнайтед (Сингапур), 25 гола, 22 мача