През последните шест години Ювентус неизменно доминира на Ботуша и неслучайно всички го наричат италианския хегемон. За този период "бианконерите" спечелиха рекордните шест поредни скудета, гарантирани с три Купи на страната и два финала в Шампионска лига, загубени от Барселона (1:3) и Реал Мадрид (1:4).

В момента торинци са смятани за един от най-силните отбори в Европа и с основна заслуга за това е изпълнителният директор Джузепе Марота. Преди привличането на Гонсало Игуаин от Наполи за 90 милиона евро той се славеше като "стиснат чичко". Този епитет може да се ползва и след купуването на Ел Пипита, защото цената му беше платена на две вноски.

Марота уреди за Юве футболисти като Андреа Бардзали за 300 хиляди евро, Патрис Евра за 1,9 милиона. евро, Карлос Тевес (9 млн. евро), Стефан Лихтщайнер (10 млн. евро), Артуро Видал (10,5 млн. евро), Алваро Мората (20 млн. евро), Марио Манджукич (21 млн. евро), Алекс Сандро (26 млн. евро) и още много, много подобни сделки. Това са нищожни суми на фона на днешния пазар.

Сега най-титулуваният клуб на Апенините е на път да подпише с халфа на Ливърпул Емре Джан като свободен агент. Името му може да не е бляскаво като на Тони Кроос, примерно, но вече е е доказал и щом "мърсисайдци" искат да го задържат, а Манчестър Сити и Байерн Мюнхен да го вземат, значи не е случаен. Да не забравяме и факта, че става въпрос за германски национал.

Освен за ниски цени, Марота е доказал, че умее да прави удари и със свободни агенти. За съжаление, клубът беше принуден да действа по тази схема заради финансовите задължения след скандала Калчополи. Проектът започна от нулата, още не е стигнал връхната си точка – да покори Европа, но благодарение на него отново виждаме Ювентус там, където му е мястото – сред грандовете на Стария континент.

В следващите редове ще ви припомним Топ 5 на най-добрите свободни агенти, пристигали в Торино със съдействието на Марота.

5.Кингли Коман

Един от най-вълнуващите и перспективни играчи на ПСЖ напусна през 2014 г. заради ограниченото игрово време. Марота буквално открадна изгряващата звезда. Коман вкара един гол в 22 мача за Ювентус, представи се на ниво, въпреки че беше едва 18-годишен. Впоследствие премина под наем в Байерн за 7 милиона евро, след което баварците откупиха правата му срещи още 21 млн. евро. Финансово много изгодна сделка от всеки един аспект. Единственият минус е, че Коман премина в пряк конкурент в Шампионска лига.

4.Сами Кедира

Уменията му да ръководи халфовата линия и техниката го превръщаха в идеален заместник на Видал. Казано по друг начин – когато можете да вземете без пари световен шампион и победител в Шампионска лига, го направете без колебание. Реал Мадрид искаше да задържи Кедира, но той предпочете да парафира с Юве като свободен агент. Придаде нужния опит на "бианконерите" и петте му гола и четири асистенции бяха хубаво начало на кариерата му на Ботуша. Еднакво полезен в дефанзиван и офанзивен план, веднага се утвърди като ключова фигура. През сезон 2016/17 изигра 30 мача и с него в състава, Юве не загуби нито веднъж. Игра до 68-ата минута срещу Байерн Мюнхен на "Алианц Арена" и след смяната му, домакините стигнаха до историческия обрат от 0:2 до 4:2 след продължения.

3.Фернандо Йоренте

Пристигна с голям оптимизъм без пари от Атлетик Билбао. Беше ясен признак, че Юве започва да надгражда, защото Йоренте зае мястото на Алесандро Матри. Цар Лъв беше полезен не само с головия си нюх, способността да стреля, но и с играта с глава в наказателното поле. Първият му сезон при "бианконерите" беше много успешен – 18 гола и 6 асистенции във всички турнири. Създаде отлично партньорство с Карлос Тевес и Ювентус игра 1/2-финал в Лига Европа. Времето му при торинци завърши в началото на сезон 2015/16 след появата на Алваро Мората, Симоне Дзадза и Марио Манджукич. В крайна сметка изигра 92 мача с 27 попадения и 10 асистенции. Не е зле за играч без пари.

2.Андреа Пирло

Тук няма как да не изскочат емоционални чувства... Сълзите от радост на Пирло след скудетото през 2012 г., след загубата от Барса на финала в Берлин през 2015 г... Легенда на Милан, но само за няколко месеца се привърза към черно-бялото райе. Андреа е един от онези играчи, които не можете да мразите, независимо къде играе. Смятан за излишен на "Сан Сиро", превърнал се в лидер на Юве и дал началото на серията от шестте поредни титли. Вкара много ключови голове и за мнозина със сигурност е №1 в този списък. Времето на Маестрото при "бианконерите" беше изпълнено с трофеи и радост. Единственото му съжаление, че не успя да вдигне Ушатата и с екипа на торинци.

1.Пол Погба

18-годишен халф, обезкуражен от липсата на игрово време в Манчестър Юнайтед под ръководството на легендата сър Алекс Фъргюсън. Марота го убеди да избере Юве с обещанието, че ще е титуляр. Първият му гол дойде в дерби срещу Наполи, талантът му буквално разцъфна при "старата госпожа". Управляваше средата на терена, вкарваше, асистираше, беше полезен в дефанзивен план – завършен полузащиник. На сцената отново се появи Манчестър Юнайтед, който преди година и половина си го върна за рекордните тогава 105 милиона евро. Привличането и продажбата на Погба са шедьовърът на Марота. До момента...

Веселин Коларов, Gol.bg