Галерия

Ваня Симонска е изпълнителен продуцент на спортните новини на Bulgaria ON AIR. Тя има 12-годишен опит в спортната журналистика зад гърба си, като през годините е отразявала най-различни теми.

Завършила е бакалавър "Книгоиздаване" и магистратура "Продуцентство в електронните медии" във Факултета по журналистика и масови комуникации към СУ "Св. Климент Охридски".

Любимите й отбори са родния "Пирин" Благоевград и "Манчестър Юнайтед". За Ваня футболът е страст и магия, а победата - изключително важна.

Ваня, ти си в спортната журналистика малко повече от 12 години. Така ли се виждаше като малка или имаше други мечти? 
- Да, наистина изминаха 12 години, а честно казано ми се струва, че все едно беше вчера, когато направих първите си стъпки в радио „Алма матер“, а после в спортния ежедневник „Меридиан мач". Тогава бях едно плахо, но същевременно вярващо в себе си момиче. Сега, години по-късно, след много работа и усилия съм изпълнителен продуцент на спортните новини по Bulgaria ON AIR. Това, обаче, не бе първоначалното ми желание. Като дете много исках родният ми Благоевград да бъде по-цветен, с повече детски площадки, чист, подреден. Затова бях решена да стана кмет и да го превърна в приказно място (б.а. смее се). Разбира се, тази мечта отдавна изживя своя живот. В 10 клас вече знаех, че искам да се занимавам журналистика и започнах стъпка по стъпка да работя за тази своя мечта.

Каква бе причината все пак да се спреш на журналистиката и то спортната, където за една жена е още по-трудно? 

- Всъщност много обичах литературата, както и спорта. Затова реших да ги комбинирам. С баща ми ходех на много футболни мачове, където ме запознаваше с правилата на играта, не пропусках домакинство на Пирин! А пък майка ми имаше разбиране, което днес оценявам високо, а именно - всеки трябва да може да плува, кара ски и играе тенис! Е, тенисът не ми стана страст, но обожавам да плувам и карам ски. И така, изборът ми бе направен, а първата ми статия бе публикувана във вестник „7 дни спорт“, когато бях едва на 16 години. От тогава досега при работата си винаги съм се водила от основното правило в журналистиката - да представя ситуацията обективно, професионално и отстоявайки принципите си, без да спестявам нищо на читателите и зрителите.  И го правя всеки ден заедно с колегите в Bulgaria ON AIR. Tова ми дава едно удовлетворение, че можем да променим всяка ситуация към по-добро, стига да искаме. 
А дали е по-трудно да си жена в спортната редакция, не знам. Когато се отнасяш към работата си с желание и професионализъм, мисля, че няма значение дали си мъж или жена. 

Победата, която никога няма да забравиш? 
- Обичам да посещавам спортни събития не само по работа. Често на стадионите в Европа може да ме видите в компанията на сестра ми Юлия - и двете много обичаме футбола, а едно от най-вълнуващите събития, на което бяхме е контролата Англия - Германия на Уембли. А за мен най-паметна, интригуваща и изживяна победа бе тази на любимия ми Манчестър Юнайтед над Челси на финала в Шампионска лига през 2008 година. След 1:1 в редовното време и продълженията, всичко се реши при дузпите. Признавам, че тогава не видях нито една, изпълнена от футболист на Юнайтед, защото затварях очи и се молех да вкарат. Не знам въобще как преживях този мач, но в края му радостта ми беше огромна. Скачах от щастие, буквално. 

Коя е твоята победа? 

- Моите победи са всекидневни и обикновено са с мен самата (б.а. усмихва се). Удоволствието за мен е да правя поне три неща на ден, които ме карат да се усмихвам и да се гордея със себе си. 

Спомена, че практикуваш плуване, ски и тенис. Професионално занимавала ли си се със спорт? 
- Не, не съм тренирала нито един спорт на професионално ни. Спортът, обаче, е важна част от ежедневието ми и до днес. Почти всеки ден съм в планината или басейна. Знаете максимата „Здрав дух в здраво тяло“. Със сигурност мога да кажа, че спортът учи на дисциплина, толерантност и уважение към другите. А тук мога да се върна и на въпроса за победите. Да отидеш да спортуваш, дори когато заради забързаното ежедневие нямаш време, то това е победа над теб самия. 

Как се забавляваш и релаксираш, хоби?
- Като всеки млад човек - разпускам в компанията на близки приятели. Обичам да чета книги, да спортувам, да изкачвам върхове, да се смея. 

Следиш повечето футболни първенствата по света. Това не е ли съвсем нетрадиционно за една жена? 

- Преди години може би беше нетрадиционно, но сега мисля, че все повече дами се срещат по стадионите. А и футболът, както вече е казано е „проста игра за умни хора“ - не се дели за мъже или жени.

В отразяването на кои спортове се чувстваш най-уверена? 
- Във всички, работата ми изисква да съм уверена  и подготвена, когато застана пред камерата или когато подготвям емисията. Най-много, обаче, обичам да отразявам  футбол, волейбол и ски. 

Суетна ли си?
- В допустими граници, както всяка жена. Все пак част от чара на жената се крие в нейната доза суета. Една жена трябва да бъде привлекателна и да излъчва класа и стил.

Можеш ли да готвиш? И какъв е твоят специалитет, все пак наближават най-светлите празници? 
- Само преди 4 години щях категорично да кажа „Не“. Но много обичам да предизвиквам себе си и да се уча на нови неща. И бих казала, че вече съм напреднала в кулинарията. Моя близка приятелка, която готви превъзходно, ме научи да правя питка, сладкиши и още куп вкусотии. Така че мога да ви изненадам с някоя вкусотия не само по празниците, а и докато гледаме футболен мач (б.а. смее се). 

Кой е по-велик и успешен клуб - Манчестър Юнайтед или Ливърпул? 

- (б. а. Смее се)  Манчестър Юнайтед, що за питане?! 

Дейвид Бекъм или Кристиано Роналдо?
- Кристиано Роналдо за мен е топ футболист, категорично го поставям на предна позиция. Бекъм е номер 1 в рекламните кампании и определено знае как да продава себе си. 

Благо Георгиев или Валери Божинов? 
- Божидар Чорбаджийски, Антон Недялков и Кирил Десподов - избирам бъдещето на българския футбол! 

Случвало ли ти се е футболисти или футболни ръководители да не те приемат насериозно? 
- Случвало се е, разбира се – и то на абсолютно всеки. Но това не трябва да има никакво значение, защото като журналист ти имаш ангажимент към аудиторията и това да представиш ситуацията обективно и с всички гледни точки. Винаги съм се отнасяла изключително сериозно към професията, поведението си и въпросите, които задавам. Защото зрителите трябва да видят процесите в цялата им светлина. Това е мой ангажимент като журналист, това е и  стремежът на спортната редакция на Bulgaria ON AIR.

Почувства ли се обидена на Боби Михайлов след култовата му реплика по твой адрес?
- Не, в никакъв случай. Дори напротив, тази реплика влезе в историята и е плод на изключително адекватен въпрос от моя страна. Проблемът е, че в шеги, закачки и смях, футболът ни удари дъното. 

Женската красота по-скоро помага или пречи в спортната журналистика?

 

- Лично аз не мисля, че красотата е бреме, в която и да е професия. Когато покажеш качества, външният вид е само красиво допълнение.

Сара Карбонеро или Джейн Суши? А може би Дилета Леота?  
- Определено Сара Карбонеро - стилна, класна и борбена жена! 

Кой е най-големият ти гаф? 
- За последните 12 години със сигурност съм правила много гафове (б.а. смее се). Може би най-големият от тях беше, когато бях част от екипа на друга телевизия. Тогава сбърках името на един футболист по време на живо включване. Чак след края на пряката връзка, той ме поправи и много се засрамих. 

А най-големият ти успех? 
- Мисля, че успехите, заедно с трудностите, са постоянно редуващи се величини при всеки. Изключително съм горда с екипа в Спортът ON AIR, благодаря че ги има! Много рядко се среща един екип да работи толкова задружно, професионално и в приятелска атмосфера, с обща цел – да представи всичко най-важно от света на спорта на зрителите. Когато всички тези фактори са на лице, и телевизионният продукт е добър. Сигурна съм, че и зрителите го виждат. 

Какъв подарък искаш да ти остави Дядо Коледа под Елхата? 

- Какъвто и да е, щом е изненада, ще съм щастлива! Много обичам изненади (б.а. усмихва се). 

Какво искаш да ти се случи в личен и професионален план през 2020 година? 
- Пожелавам си здраве за мен и близките ми, защото по-важно от това няма. Пожелавам си търпение, любов и добро сърце! А в професионален план Спортът ON AIR да върви във възходяща линия, както досега.  

Твоето коледно пожелание? 
- Бъдете здрави, обичайте и бъдете обичани, правете добро и се радвайте на малките неща в живота, те са ценни!

Интервю на Георги Пешев, gol.bg