Килиан Мбапе е само на 21 г., но вече е засипан с някои от най-престижните награди. Вече покори света на Мондиал 2018, ами сега? Какво предстои за него? Просто подгответе трона за новия крал...

Суперзвезда - точно това е Мбапе сега. Въпреки неговия талант, амбиция и хъс той все още си остава и онова момче от Бонди - северното работническо предградие на Париж, където е израснал. "Обичай своята мечта и тя също ще те обикне" - ще видите този надпис в родното място на Килиан, а на фона ще бъде той, докато спи с футболната топка и мечтае да носи №10 в националния отбор. "Бонди - градът на възможното", пише на друг надпис, а на трети четем: "1998-а бе паметна година за френския футбол. Роди се Мбапе".

Разбира се, 1998-а бе велика за сините, а също и 2018-а. Но тепърва има още много за постигане. Следващите цели са ясни - мечтата му е да спечели Шампионската лига с ПСЖ. Френският клуб не е минавал дори четвъртфинал от 2012/13, така че турнирът вече се е превърнал в мания. Миналата година Килиан не можа да помогне на своите да отстранят Манчестър Ю в отсъствието на Неймар. Вкара в първия мач, но направи големи пропуски. Това бе тежък урок...

Предстои и Евро 2020, което бе отложено, но Килиан и неговите съотборници рано или късно ще опитат да повторят подвига на поколението на Зидан, което добави и европейска титла след световната (1998, 2000). На Евро 2016 той бе обикновен зрител по телевизията. Сега обаче може да направи разликата. Точно както го стори на мондиала в Русия!

"Какво си пожелавам? Да спечеля Шампионската лига и да стана европейски шампион с Фрранция", планира младокът. Питайте и баща му, който ще ви покаже видео на 4-годишния Килиан. Там той описва съдбата си по същия начин, по който я виждате в момента. А следващите сезони просто могат да му донесат всичко, което някога е искал.

За да го опишем като играч и мъж, един цитат веднага изниква. Наскоро бе излъчен документален филм по "Канал плюс". Тогава нападателят признава: "Няма значение дали си стар или не чак толкова стар. Ако си достатъчно добър, ти си на терена. Иначе седиш на пейката и гледаш. Затова не ми говорете за години. Просто нека коментираме футбола и формата".

Килиан е само на 21, но му личи, че има рядка интелигентност и мъдрост върху раменете си за момче на тази възраст. Неговият антураж също помага. Баща му Вилфрид познава футбола отблизо. Неговата майка пък е бивша хандбалистка и също се грижи за всичко около своя син. Доведеният брат Жирес Кембо Екоко направи силна кариера в Саудитска Арабия и Турция. Прекара 6 години с екипа на Рен, което сега го превръща в незаменим съветник за Килиан.

Друга ключова фигура е бившият камерунски национал Патрик Мбома. Той е най-добрият приятел на баща му и също следеше зорко пътя на Мбапе. Фамилията винаги е знаела, че държи диамант, но трябваше да бъде вкаран в правилния път. Вече сме виждали много провалени таланти, които напускат Франция прекалено рано. Затова родителите на Мбапе бяха готови да не позволят техният син да направи същите грешки.

Вместо да се присъедини към Монако на 15 години, той можеше да отиде на всяко друго място в Европа. Фамилията обаче избира не най-голямата, а най-правилната оферта. Това върви рамо до рамо с неговата амбиция, а такава никога не му е липсвала. След като миналата година ПСЖ отпадна от ШЛ, Килиан призна, че иска повече: „Вече съм изправен пред втората повратна точка. Открих много неща тук, може би е дошло време да получа повече отговорност. Надявам се това да бъде в ПСЖ. Ще бъде прекрасно. Или може би някъде другаде за нов проект“.

Всичко, което Мбапе казва, е обмислено внимателно и планирано. Той не искаше да заплаши ПСЖ с напускане, нито да накара да го продадат, но напрежението върху клуба вече е реално. Дали ще могат шефовете да отговорят на амбициите му?

Статутът на Килиан в Париж е променен. Той е голям мъж, демонстрира го от всяка гледна точка. 21-годишният футболист е пред всички, въпреки че понякога нещата не се случват по неговия начин. Така бе при 5:0 над Монпелие, когато бе видимо недоволен от смяната си. "Ние играем футбол, не тенис. Мбапе е интелигентен играч, нямаме нужда от подобен род ситуация“, отговори Тухел. В същото време, ако Мбапе иска да играе всяка минута и всеки мач, това е заради желанието му да изведе тима до върха.

Килиан не е първият младок, който дава заявка за велики постижения. Няма да е и последният, но обърнете внимание. Неговото развитие е като ракета, която лети с бясна скорост. Нещо удивително, защото е трудно да се сетим други играчи с подобно влияние на неговите години... Меси вече показваше уникален талант по същото време, но никога и все още не е вдъхновявал своята родина да спечели световната титла. Когато пък Кристиано Роналдо стана на 22, все още бе в нулевия си сезон в Манчестър Ю (2006-2007). И в момента, в който за първи път стигна 20 гола на "Олд Трафорд", Килиан вече го бе постигал в 4 поредни кампании.

През 2016/17 Мбапе помогна на Монако да стане шампион, пренаписвайки рекордите в ШЛ. Именно той засили монегаските да отстранят Ман Сити на Гуардиола в осминафиналите. Това бяха едва първите му стъпки в Турнира на богатите, но се разписваше във всеки рунд до полуфиналите.

Заговори се за неизбежен трансфер, ПСЖ го взе, въпреки че от Монако се бяха разбрали първо за сделка с Реал М. Така историята продължи... Франция стана световен шампион (2018) и Килиан вече бе първият тийнейджър след Пеле, който се разписва във финала. Преди това направи уникален мач срещу Аржентина, помагайки на родината си да продължи. После затвърди елитния си статут с 39 гола и 17 асистенции с екипа на ПСЖ (43 мача). На фона на всичко това бе неизбежно да го изберат за №1. „Сега съм в ПСЖ и на 100% с клуба. Искам да му помогна да расте, да печели титли, така че за мен не е добре да говоря за моето бъдеще. Искам да мисля преди всичко за клуба, защото той ми донесе много. Пристигнах на 18, имах талант, но не бях суперзвезда. Сега съм суперзвезда благодарение на ПСЖ и националния отбор, но трябва да остана спокоен“.

Вече е лицето на родината

През януари, когато ПСЖ се подготвяше да представи резервния си екип, имаше само едно сигурно нещо и един човек във фокуса най-отпред. Не, не беше Неймар. Нито пък Тиаго Силва или Анхел ди Мария. Беше ясно, че погледите ще се спрат върху друг - Килиан Мбапе.

На снимката младокът бе гордо окичен със заплашителната черна фланелка на най-големия френски клуб. Той бе по-откроен и забележим от всички други. Приличаше на триумфирал римски император. До него бяха Неймар и Тиаго Силва, а отзад се губеха Маркиньос и Мауро Икарди.

Просто така стоят нещата в днешни дни. 21-годишният Мбапе е лицето на ПСЖ. Неймар е огромна знаменитост, няма спор. Когато обаче говорим за ПСЖ, дори бразилецът минава на заден план, защото това вече е клубът на Мбапе. Той отговаря на всички изисквания - роден е в Париж, има безгранична амбиция да се развива и е способен да изведе своите съотборници до нови висини. И не на последно място - феновете го обожават. Продава повече фланелки със своето име от всеки друг.

Мбапе вече е и лицето на френския футбол. Без да се обиждат Погба, Гризман, Варан или Лорис. Те са достатъчно известни и успешни, но нито един от тях няма потенциала, който тепърва се готви да разкрие Килиан - най-голямото оръжие на Дешан в момента.


Жулиен Лоренс, Four Four Two

Превод на вестник "Тема спорт"