Килиан Мбапе е играч, който няма нужда от представяне. След като избухна на сцената с екипа на Монако, младокът се премести в хегемона на френския футбол ПСЖ през 2017-а. 

На „Парк де Пренс“ той се превърна в един от най-добрите нападатели в Европа. Два пъти бе избран за Играч номер 1 на Франция, спечели наградата за Най-добър млад футболист на Мондиал 2018, триумфира в Лига 1 с Монако като 18-годишен, а вече има 90 гола за три сезона в ПСЖ. 

Всяка от тези кампании завърши с титла. И всичко това, преди да навърши 21 години! Килиан обаче все още има големи мечти...


Как пандемията ще промени представите ви за футбола?
- Тези времена поставят всичко в перспектива. Това, което е наистина важно, е да останем здрави и да запазим семействата и близките си в безопасност. Футболът ще се завърне, когато всичко е наред, и отново ще можем да му се наслаждаваме.

Все още не сте навършили 21 години, но вече сте четирикратен шампион във френската лига, а освен това завоювахте световната титла с Франция през 2018-а. Какви са амбициите ви?
- Да продължа да бъда успешен, както с клубния ми тим, така и с националния отбор. През следващата година предстои европейско първенство, а целта на Франция е ясна – да спечели турнира отново. Най-голямата ми амбиция обаче е да спечеля Шампионската лига с ПСЖ, която ще бъде първа в историята на клуба. Това ще бъде наистина специален момент.

Харесвате ли индивидуалните отличия? Мотивиран ли сте да спечелите „Златната топка“?
- Би било хубаво, ала не съм обсебен. Това не е нещо, което ме държи буден през нощта. Няма ограничение във времето, не съм си поставил краен срок кога да се случи. За мен винаги приоритет е бил ПСЖ, както и националният отбор. Ако получавам индивидуални отличия заради представянето си, то това ще бъде бонус.

Постигнали сте толкова много, но все още сте в ранните тапи на кариерата си. Кои аспекти на вашата игра искате да подобрите?
- Винаги се стремя да се развивам. Играя с много опитни футболисти в ПСЖ и в националния отбор. Винаги гледам да се уча от тях и да се усъвършенствам. Мога да взема от всекиго по нещо, включително и от защитниците.

Промени ли се животът ви, след като спечелихте световната титла?
- Разбира се. Обединихме страната. Всички знаят кои сме и получаваме много повече внимание сега. Но това е нормално. Хората се интересуват повече от нас, защото се справихме добре.

Имате ли все още модели за подражание, които следвате?
- Първият ми идол беше Зинедин Зидан. Заради всичко, което постигна с Франция. След това дойде Кристиано Роналдо. Португалецът е спечелил толкова много и все още продължава да бъде победител и да изумява света. И двамата са оставили своя отпечатък в историята на играта. Аз обаче също искам да напиша своята собствена приказка в учебниците по история на футбола.

С кого бихте избрали да играете в един отбор – Кристиано Роналдо или Лионел Меси?
- Ако трябваше да избирам с кого да играя измежду Меси и Роналдо, щях да седна на пейката и да оставя тях двамата на терена, за да е сигурно, че ще спечелим. Мога да науча много от тях.

Кой е най-красивият гол, който сте виждали?
- Ще кажа задната ножица на Кристиано срещу Ювентус в Шампионската лига през 2017/18. Познавам Джанлуиджи Буфон, говорили сме си за това попадение. Каза ми какво е почувствал, когато топката е спряла в мрежата му. Това е легендарен гол.

А вашият любим гол?
- Винаги ще казвам едно и също – този срещу Хърватска във финала на световното първенство в Русия. Това е най-важното попадение в кариерата ми. Всички точни изстрели са в главата ми, спомням си ги много добре, но не съм сигурен, че някога в кариерата си ще отбележа по-важен гол.

Как бихте се оценили – като футболен фанатик или веднага след мач изключвате?
- Футболът не е просто работа за мен. Мечтата ми се сбъдна, когато станах професионалист, и всеки ден изживявам този дар. Гледам всички мачове във всички лиги и никога не се отегчавам. Обичам тази игра, както би казал Патрис Евра!

Разкажете ни малко повече за вашата страст да помагате на младежите в неравностойно положение...
- Децата имат толкова много мечти, а аз искам да им помогна да ги изживеят. Познавам доста младежи, които имат огромен потенциал, но нямат пари или възможност да го изпълнят. Когато бях по-млад, гледах идолите си и им се възхищавах. Сега обаче аз не искам младите просто да ме гледат, а да знаят, че ми пука за тях и искам те да променят живота си.

Участвахте в един мач без публика (б.р. - осминафинала реванш в Шампионската лига срещу Дортмунд, ПСЖ се класира за следващата фаза с общ резултат 3:2). Колко трудно ще бъде без фенове толкова дълго време?
- Запалянковците са най-важната част от играта. Без тях е странно за футболистите. Това са безпрецедентни времена, но безопасността на всички трябва да е приоритет.

Харесвате ли Висшата лига? Следите ли я запалено?
- Разбира се, страхотно първенство. През този сезон Ливърпул е истинска машина, възхищавам им се. Те правят така, че победата да изглежда лесна задача. Но истината е, че никога не е лесно. Ливърпул е толкова безмилостен. Всичко е заради Юрген Клоп, който е великолепен мениджър. Рядко се случва по подобен начин да си доминант в една от най-добрите лиги в света.

 

Анди Дън, "Мирър"
Превод на "Тема спорт"