Галерия

Левски тотално надигра Славия, но загуби финала за Купата на България след изпълнение на дузпи!


Двата отбора не успяха да си вкарат голове за 120 минути и се стигна до ударите от бялата точка, в които "белите" показаха по-здрави нерви. Така най-старият столичен клуб отново лиши "сините" от трофей след 2013 г., когато поднесоха титлата на Лудогорец на тепсия след онова 1:1 на "Герена". Левски пък загуби трети пореден финал за Купата, която не е печелил от 2007 г. и няма трофей от 2009 г., когато за последно стана шампион.

В редовните 90 минути Левски тотално надигра Славия, но изпусна един куп положения. Още в началото Георги Петков спаси дузпа на Жорди Гомеш, после ветеранът се превърна в големия герой, отразявайки всичко възможно. След удар на Габриел Обертан и гредата се оказа пръв помощник на "белите", които до допълнителните 30 минути не създадоха нито една опасност пред Божидар Митрев.

В продълженията Левски отново изпусна по-добрите положения и така се стигна до дузпи. При тях Петков отново беше над всички, след като спаси ударите от бялата точка на Кали Тиам и Роман Прохазка, а за "белите" пропусна единствено Ивайло Димитров. Така Славия спечели първа Купа на България от 1996 г.


Златомир Загорчич заложи на вратата на опитния Георги Петков, който дълги години пази за Левски. Младият Андреа Христов, който тръгна за футбола от "Герена", беше предпочетен пред Стефан Велко. В състава на Славия имаше още трима бивши играчи на "сините" – Стефан Велев, Галин Иванов и Цветелин Чунчуков.

Делио Роси не направи промени, сравнение с титулярите от реванша с ЦСКА (2:2). Роман Прохазка зае мястото на десния защитник Милош Цветокович, който доскоро лекуваше контузия. Атаката поведе Серджиу Буш, подпомаган по фланговете от Паулиньо и Габриел Обертан.

Финалът започна предпазливо, но след пет минути игра фаворитът Левски очаквано пое инициативата. Тогава Паулиньо намери Серджиу Буш в наказателното поле, но ъгълът пред румънеца беше малък и той не успя да нанесе хубав изстрел.

"Сините" продължиха да диктуват събитията на терена, след 10 минути игра Габриел Обертан се справи със Стефан Велев и намери Роман Прохазка. Той върна назад към Жорди Гомеш, който овладя и се опита да продължи към Буш. Владислав Узунов обаче спря топката с разперена ръка и главният съдия Никола Попов без да се замисля отсъди дузпа.

Зад топката застана юношата на Барселона, който стреля в долния десен ъгъл, но Георги Петков с чудесна намеса разочарова 30-те хиляди фенове на Левски. След този момент 26-кратният шампион на България натисна здраво и стигна до няколко отлични положения за гол.

Обертан отново се справи с лекота с Велев, пусна пас към Прохазка, който намери непокрития Паулиньо. Ударът на бразилеца обаче беше лек и вратарят спаси. После Кали Тиам засече от вратарското поле центриране на Гомеш от корнер, но сантиметри разделиха опорния халф от първи гол за Левски.

В 18-ата Обертан за сетен път преодоля Велев и потърси далечния ъгъл, но кълбото профуча покрай целта. В следващите минути "сините" продължиха да действат много добре по крилата и след половин час игра Паулиньо преодоля Славчо Шоколаров, отвори си пространство, но и той не уцели вратата. В 36-ата минута Славия отправи първия си изстрел в мача, след като Галин Иванов стреля от фаул, но не затрудни Божидар Митрев.

До края на полувремето гол не падна. Веднага след подновяването на играта Левски пропусна поредното си положение. Обертан намери Буш, който засече с едно докосване, но не намери вратата. Славия отговори с далечен удар на Янис Карабельов, който премина в опасна близост от рамката.

В следващите минути "сините" продължиха да натискат, но атаките им не бяха толкова опасни, колкото в началото на второто полувреме. В 78-ата минута Левски пропусна нов шанс да поведе. Прохазка изведе Буш сам срещу Петков. Вместо да потърси непокрития Паулиньо, нападателят реши да завършва атаката сам и не уцели вратата. После Петков изби бомбен удар на Обертан от дистанция. В 88-ата минута френската звезда засече от воле, но Петков с върха на пръстите си изби в лявата греда.

До края не падна гол и се стигна до продължения. Още в 92-ата минута Карабельов стреля, Митрев улови и изпусна топката. Вратарят обаче първо поправи грешката си и отново я хвана. В 104-ата минута Петков за сетен път беше над всички, след като спаси далечен шут на Тиам. В 115-ата минута вратарят спаси и изстрел от фаул на Прохазка.

Така се стигна до дузпи, при които Петков спаси удари на Тиам и Прохазка, единствено Ивайло Димитров пропусна за "белите" и Купата отиде в ръцете на Славия.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=957d2f6b96" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

Славия - Левски 0:0 (4:2 при дузпите)

Голмайстори: няма

При дузпите:

1:0 - гол на Минчев

1:1 - гол на Нашименто

2:1 - гол на Ангелов

2:1 - пропуск на Тиам, Петков спасява

2:1 - Митрев спасява удара на Димитров

2:1 - Петков спасява дузпата на Прохазка

3:1 - гол на Велев

3:2 - гол на Вутов

4:2 Гол на Йомов!
 

Славия: Георги Петков, Славчо Шоколаров, Контадин Велков, Андреа Христов, Стефан Велев, Янис Карабельов, Владислав Узунов, Иван Минчев, Галин Иванов (119-Ангелов), Ивайло Димитров, Цветелин Чунчуков (90-Йомов)
Треньор: Златомир Загорчич

Левски: Божидар Митрев, Роман Прохазка, Давид Яблонски, Холмар Ейолфсон, Иван Горанов, Филипе Нашименто, Кали Тиам, Жорди Гомеш (82-Цветкович), Габриел Обертан, Паулиньо (120-Кабрал), Сержиу Буш (100-Вутов)
Треньор: Делио Роси

София, ст.: "Васил Левски"
Съдия: Никола Попов
Жълти картони: Христов, Шоколаров, Минчев, Велев, Петков, Чунчуков, Йомов (Славия), Тиам, Гомеш, Холмар, Нашименто (Левски)