Галерия

Левски и Ботев Пловдив завършиха 1:1 в мач от 27-ия кръг на Първа лига, игран на стадион "Георги Аспарухов".

"Сините" поведоха в 35-ата минута след много спорна дузпа, която беше вкарана от Давиде Мариани. В началото на второто полувреме защитникът Кристиян Димитров изравни с 4-ия си гол през сезона.

Мачът Левски – Ботев Пловдив в снимки

Малко по-късно Лъчезар Балтанов беше изгонен от игра за втори жълт картон, но до края "канарчетата" удържаха равенството. Така Ботев прекъсна черната си серия от 21 поредни загуби на "Герена" и остава на 4-то място в класирането.

Левски заема 3-та позиция и пропусна отлична възможност да доближи лидера Лудогорец, който вчера направи 0:0 с Берое в Разград.

Вижте класирането в Първа лига


Георги Дерменджиев заложи от 1-ата минута на Станислав Костов и Валери Божинов. Бившият нападател на Ювентус и Манчестър Сити действаше зад голмайстора на "сините". Дебют като титуляр за Левски направи Еркебулан Сейдахмет, който игра по десния фланг. Живко Миланов очаквано беше предпочетен пред Милош Цветкович и излезе с капитанската лента. Давид Яблонски и Нуно Рейш си партнираха в центъра на защитата.

Александър Тонев стартира мача и записа първи минути за Ботев Пловдив. До момента миналият през Селтик и Астън Вила футболист не беше носил "жълто-черния" екип в официална среща, защото бе контузен. Той зае мястото на Тодор Неделев, който е с травма. Сблъсъкът за гостите започнаха още Антонио Вутов и капитанът Лъчезар Балтанов, който се завърна след изтърпяно наказание.

Още в началото Давид Яблонски си изкара деветия жълт картон през сезона, което означава, че ще е наказан за мачовете срещу Черно море във Варна и с Лудогорец в София. После дойде време за първият удар в сблъсъка. Еркебулан Сейдахмет засече от малък ъгъл подаване на Давиде Мариани, но в аут.

По-късно мерникът на швейцареца изневери, Иван Горанов също беше близо до гола. Той получи подаване в наказателното поле и стреля, но в решаващия момент Димитър Пиргов се намеси и спаси сигурен гол с шпагат. След малко повече от половин час игра изстрел на Мартин Райнов излезе в аут.

Така се стигна най-спортния момент в 34-ата минута. Тогава топката удари в рамото Филип Филипов, но главният съдия Никола Попов реши, че има дузпа. Зад бялата точка застана Мариани, Даниел Кайзер хвана ъгъла, но шутът беше твърде силен и Левски поведе с 1:0! Малко след това Паулиньо пропусна да засече с глава от чиста позиция.

До края на полувремето "сините" доминираха и Кайзер изби мощно воле от дистанция на Сейдахмет. 120 секунди след подновяването  на играта Ботев изравни. При центриране от фаул се получиха редица карамболи, след което Лъчезар Балтанов намери Кристиян Димитров. И централният защитник с удар от въздуха от пеналта препарира Николай Михайлов за 1:1!

В 55-ата минута "канарчетата" останаха с човек по-малко на терена, след като Балтанов получи втори жълт картон, този път за фаул срещу Паулиньо. Първото му официално предупреждение беше за оспорване на съдийско решение, когато Никола Попов даде дузпа за Левски.

След този момент домакините натиснаха и Кайзер улови изстрел на Паулиньо. По-късно Горанов центрира към далечната греда, където Сайдахмед се справи с Филип Филипов и засече с глава, но на сантиметри от целта. В 71-ата минута Левски беше близо до втори гол.

Грешка на Димитров позволи на Паулиньо и Сайдахмед да излязат двама срещу един. Кайзер все пак се намеси изби, но топката стигна до бразилеца. Той се завъртя и отправи удар, който излезе в аут. До края не падна ново попадение и мачът завърши 1:1.

Левски – Ботев Пловдив 1:1 

Голмайстори: 1:0 Мариани (35-д), 1:1 Димитров (47)

Левски: Николай Михайлов; Живко Миланов, Давид Яблонски, Нуно Рейш, Иван Горанов; Мартин Райнов; Еркебулан Сейдахмет (76-Вашчук), Давиде Мариани (85-Кабрал), Паулиньо; Валери Божинов (46-Буш), Станислав Костов
Треньор: Георги Дерменджиев

Ботев: Даниел Кайзер; Филип Филипов, Кристиян Димитров, Димитър Пиргов, Еберт Кардосо (86-Карачанаков); Радослав Терзиев; Лазар Марин, Лъчезар Балтанов, Васил Шопов (90-Апостолов), Александър Тонев (60-Доре); Антонио Вутов
Треньор: Николай Киров

София, ст.: "Георги Аспарухов"
Съдия: Никола Попов
Жълти картони: Яблонски, Паулиньо, Горанов, Буш (Левски), Терзиев, Балтанов, Вутов (Ботев)
Червен картон: Балтанов 55' (Ботев)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=095a846d25" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>