Левски се класира за 2-ия квалификационен кръг на Лига Европа, след като постигна нова победа над Ружомберок. "Сините" отново се наложиха с 2:0 и с общ резултат 4:0 елиминираха съперника от Словакия.

Головете пред празните трибуни на "Vivacom Arena – Георги Аспарухов" бяха дело на Давиде Мариани и новото попълнение Дени Алар. Швейцарецът беше точен в 32-ата минута, а с основна заслуга за попадението беше младият Станислав Иванов. Австриецът пък вкара в самия край след удар от воле. Успехът за българите можеше да бъде много по-изразителен, ако не бяха трите пропуска на резервата Здравко Димитров в заключителната част на сблъсъка.

Вижте развоя на мача по минути тук

Следващият съперник на Левски ще бъде победителят между Петрокуб (Молдова) и АЕК Ларнака (Кипър), които играят реванш в момента. Първият мач ще се състои на 25 юли, реваншът на 1 август. 


Петър Хубчев направи една промяна от първия мач със словаците. Илия Юруков седна на пейката за сметка на голмайстора от миналия сезон Станислав Костов, който изтърпя наказание. Съставът беше същият, който в понеделник разби с 4:1 Дунав в Русе на старта на efbet Лига. Дебют за "сините" на "Герена" направиха Милан Миятович и Янис Каргас. Героите отпреди седмица Паулиньо и Давиде Мариани стартираха, отдясно действаше Станислав Иванов.

Първия четвърт час гостите бяха по-активни и това беше напълно обяснимо, тъй като нямаше какво да губят заради пасива си от 0:2 от Словакия. Още в 6-ата минута Ян Масло надскочи всички при центриране от фаул, но топката му дойде високо и не успя да нанесе хубав изстрел.

В 12-ата Ружомберок беше близо до гола. Ян Герец се справи с Иван Горанов и Нуно Рейш, озова се на чиста позиция и стреля. Милан Миятович обаче беше заел отлична позиция и улови.

Постепенно Левски изнесе играта по-напред и удар от дистанция на Паулиньо беше блокиран. По-късно Станислав Костов намери Давиде Мариани на добра позиция в наказателното поле. Изпълнението на швейцареца обаче беше много слабо и топката излезе в аут.

В 28-ата минута Ружомберок отново пропусна чудесна възможност да поведе. При хубава атака по десния фланг, Тихомир Костадинов пусна пас по земя в наказателното поле. Там връхлитащият Петер Гал-Андрежли засече от движение, но на сантиметри от целта.

След малко повече от половин час игра Левски поведе, а основна заслуга за гола имаше младият Станислав Иванов. Той овладя трудна топка в половината на гостите, след което Мариани стигна до кълбото и подаде към Костов. Нападателят изведе младия Стаси сам срещу вратаря с отличен пас през центъра на защитата. Крайчирик успя да спре Иванов, но топката попадна в швейцареца, който нямаше как да сбърка – 1:0 за "сините"!

Попадението сломи гостите и до края на полувремето единственият им отговор беше чрез Масла. Той засече с глава след изпълнение на корнер, но в аут. 10 минути след подновяването на играта Ружомберок можеше да изравни. ПетерГал-Андрежли се справи с Живко Миланов и излезе на чиста позиция по диагонала, но мерникът му изневери.

180 минути по-късно Горанов пропусна тотално да убие интригата. Той проби от центъра, справи се със съпротивата на защитник и излезе на добра позиция. Последва мощен удар, който мина над напречната греда.  В 71-ата минута топката стигна до Мариани след рикошет. Плеймейкърът веднага шутира, но на милиметри от целта.

Следващите минути бяха изключително напечени. На два пъти влезлият като резерва Здравко Димитров пропусна да вкара дебютния си гол за Левски. Той първо беше изведен с фамозен пас от Станислав Иванов, елиминира опонента си, но Крайчирик спаси. По-късно крилото отново излезе очи в очи с вратаря. Този път Мартин Райнов подаде към Димитров, но отново стражът на гостите беше на мястото си.

Между двата пропуска за Левски, словаците също можеха да вкарат. Ондрей Новотни направи за смях Илия Юруков и намери Ян Герец на границата на вратарското поле. Нападателят засече с едно докосване, но в аут. В 80-ата минута Дени Алар изведе Димитров, но за сетен път Крайчирик спаси шут на крилото. В 90-ата минута Алар оформи крайния резултат. Той беше точен с удар от воле след подаване на Хали Тиам. 

Левски - Ружомберок 2:0 (4:0 общ резултат)

Голмайстори: 1:0 Мариани (32), 2:0 Алар (90)

Левски: Милан Миятович, Живко Миланов, Янис Каргас, Нуно Рейш, Иван Горанов, Кали Тиам, Мартин Райнов (78-Алар), Давиде Мариани, Станислав Иванов, Паулиньо (72-Юруков), Станислав Костов (58-Здр. Димитров)

Ружомберок: Иван Крайчирик, Матей Чурма, Ян Масло, Михал Йонек, Александер Мойжиш, Тихомир Костадинов (70-Хашек), Далибор Такач (65-Бренкуш), Тварджик (75-Новотни), Кристи Косе, Петер Гал-Андрежли, Стефан Герец

София, ст: "Георги Аспарухов", закрити врата
Съдия: Вячеслав Банари (Молдова)
Жълти картони: Мариани (Левски); Гал-Андрежли, Тварджик (Ружомберок) 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=7cc05ee677" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>