Левски допусна много болезнена загуба с 0:3 от АЕК Ларнака в първа среща от втори квалификационен кръг на Лига Европа, играна на стадион "АЕК Арена".

Футболистите на треньора Петър Хубчев стояха добре на терена и не позволяваха на домакините да владеят продължително топката. "Сините" пропуснаха и няколко добри възможности да поведат в резултата, но Дени Алар и Хали Тиам не успяха да се разпишат. В края на първото полувреме пък Живко Миланов получи втори жълт картон и бе изгонен, след като влезе твърдо на Начо Касес. Санкцията бе пресилена, тъй като на повторението се виждаше, че испанецът преигра в ситуацията.

През втората част численото предимство си каза думата и кипърците дръпнаха в резултата с три бързи гола на Апостолос Джиану (66'), Раул Руис (70') и Хектор Хевел (75'). 

Taка Левски ще има изключително тежка задача в реванша, който е на 1 август, да върне пасив от цели 3 гола. Все пак надеждите като че ли са все още живи, тъй като "сините" видимо доминираха на терена, преди да останат с 10 човека.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=6969a0af44" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Двубоят започна с напрежение в сектора, където бяха настанени привържениците на Левски. Запалянковците се сбиха със стюардите, не е ясно както точно провокира феновете. "Сините" пък можеха да поведат в резултата още в 5-ата минута. Давиде Мариани изведе по прекрасен начин Дени Алар сам срещу вратаря Антонио Рамирес. Нападателят обаче стреля право в стража на АЕК и испанецът изби. При последвалият ъглов удар Янис Каргас шутира от воле, но топката мина на сантиметри от вратата.

Постепенно 26-кратните шампиони на България се чувстваха все по-добре на терена и не позволяваха на домакините да владеят продължително топката. Така се стигна и до второ добро положение за Левски. В 23-ата минута Станислав Иванов се справи с двама защитници от ляво и върна топката към границата на наказателното поле, където Хали Тиам шутира с едно докосване. Топката летеше устремено към горния десен ъгъл на вратата, но Рамирес успя да избие.

В добавеното време на първите 45 минути Левски остана с човек по-малко на терена. Живко Миланов получи втори жълт картон и бе изгонен, след като влезе твърдо на Начо Касес. Санкцията бе пресилена, тъй като на повторението се виждаше, че испанецът преигра в ситуацията.

През втората част домакините логично поеха инициативата и започнаха да притискат "синята" защита. В 49-ата минута Луис Састре преодоля Иван Горанов отдясно и отправи диагонален изстрел и топката премина опасно покрай гредата.

Минута по-късно Иван Тричковски нахлу в наказателното поле през центъра и подаде хитро към Хектор Ервел. Холаднецът опита удар, но вратарят Миятович бе на мястото си и отрази.

Макар и с човек по-малко футболистите на Левски успяха да организират добра атака, като главен герой в нея бе Паулиньо. Бразилецът преодоля двама съперникови играчи и опита удар, който обаче Рамирес улови.

В 65-ата минута Милан Миятович демонстрира страхотен рефлекс. Ервел проби отляво през Илия Юруков и намери Джиану в наказателното поле. Австралийският нападател опита удар, който Миятович спаси.

Минута по-късно домакините поведоха в резултата. Апостолос Джиану бе изпуснат от защитата на Левски и с техничен удар в опасна близост до вратата не остави шансове на Миятович.

В 70-ата минута кипърците удвоиха преднината си. Нова грешка в защитата на "сините" позволи на Джиану да изведе на удобна позиция Раул Руис. Футболистът не се поколеба и прати топката във вратата - 2:0.

Пет минути по-късно домакините нанесоха своя трети удар. Ектор Ервел вкара бе оставен сам на около 30 метра от вратата на Миятович и мощна тупалка не остави никакви шансове на черногорския вратар.

В 86-ата минута АЕК бе много близо до четвърто попадение. Тричковски получи топката в близост до вратаря и нанесе удар, който бе спасен от Милан. Последва добавка на Асобре, но топката мина над вратата.

АЕК Ларнака - Левски 3:0

Голмайстори: Апостолос Джиану (66'), Раул Руис (70'), Хектор Ервел (75')

АЕК Ларнака: Рамирес, Хевел (Асобре 76'), Гонзалес, Мойсов, Раул, Касес, Труюлс, Састре, Джиану (Тюлемесе 77'), Тричковски (Полярич 87'), Акоран
Треньор: Иманол Идиакес

Левски: Миятович, Миланов, Каргас (Юруков 46'), Рейш, Горанов, Тиам, Райнов, Мариани, Иванов (Димитров 83'), Паулиньо, Алар (Мохамед 46')
Треньор: Петър Хубчев

Ларнака, стадион "АЕК Арена"
Съдия: Тиаго Мартинш
Жълти картони: Акоран (АЕК); Каргас, Миланов, Иванов (Левски)
Червен картон: Миланов (Левски)