Апелативният специализиран съд ще заседава днес по искането на боса на Левски Васил Божков и съдружника му Георги Попов срещу прокурорското постановление за задържането им за 72 часа, информира БГНЕС.

Двамата са в Обединените арабски емирства, а прокуратурата иска от местните власти Божков и Попов да бъдат екстрадирани в България.

Задържането за 72 часа е заради обвинението на Божков за ръководство на организирана група, извършвала от 2014 до 2020 година престъпления от различен характер, а на Попов – за членство в групата.

Обвиненията на двамата обаче са задочни, защото при повдигането им миналия месец бяха напуснали страната. След като Васил Божков и Георги Попов бяха локализирани в Обединените арабски емирства, връщането им у нас е в ръцете на местните власти.

В случай, че искането за екстрадиция бъде уважено, при пристигането си у нас те трябва да бъдат отведени в следствения арест и до 72 часа изправени пред Специализирания наказателен съд.

Именно това искат да избегнат двамата, защото ако прокурорското постановление бъде отменено и ако те се върнат в страната, ще бъдат разследвани, но свободни.

Съдебната практика по подобни казуси е сравнително бедна. За последно – опит да отмени прокурорското си задържане направи преди повече от пет години Цветан Василев, но получи отказ.

Апелативният специализиран съд ще реши окончателно и за мярката за неотклонение на жената на Васил Божков. Елена Динева излезе на свобода срещу милион и половина лева. Прокуратурата иска тя да бъде задържана под стража, а Динева да бъде намалена паричната ѝ гаранция.