Изпълнителният директор на Левски Павел Колев използва една от социалните мрежи, за да коментира решението на футболистите на Ювентус да намалят драстично заплатите си за срок от четири месеца.

Колев дава за пример и други първенства, в които клубове обявиха намаляването на заплати на футболисти с различни проценти. 

Публикуваме текста на Павел Колев без редакторска намеса:

"Коментарите, при това от хора, които имат претенции да си изкарват хляба от футбола, в стил "Не знам как е, ама не е така", ме карат да продължа с образователната поредица. Дано има кой да чете, може да научи нещо.

Какво се случва в "Ювентус" накратко – играчите се отказват от 4 заплати за сезон 2019/2020. За март, април, май и юни. Споразумението важи само в случай, че серия "А" не се поднови до края на май. Ако първенството тръгне, условията ще се предоговарят. Между другото, инициативата за намаляване на заплатите е на Андреа Аниели, каквато е масовата практика в Европа. 

А преговорите от името на играчите се водят от капитана Джорджо Киелини и "сенаторите" Леонардо Бонучи и Джиджи Буфон, но това са детайли.

Сега по същество – според споразумението заплатите за два и половина месеца просто ще бъдат възстановени на играчите след 1.07.2020 г. На практика Роналдо и компания се отказват от заплата и половина до 30.06.2020 г., когато обаче футболните клубове приключват балансите си.

Т.е. "Ювентус" ще извади от баланса си разходите за 4 заплати, данъците и осигуровките към тях, като две и половина заплати просто прехвърля в следващия сезон, за да намали загубите в отчета си. Вероятно в следващите дни професионалната лига на Италия ще постигне споразумение със синдиката на играчите за нещо подобно за всички клубове в серия "А", "В" и "С".

В Бундеслигата вече 8 клуба обявиха намаляване на заплатите с различни проценти.

Във Франция всички 20 клуба от "Лига 1" се позоваха на "chômage partiel" и намаляват заплатите с 30%, включително и "Пари сен Жермен". Преговори с играчите не се водят даже. Просто им се съобщава новото положение.

В Испания "Барселона", ""Атлетико" (Мадрид) и "Еспаньол" поискаха влизане в сила на ERTE (Expediente de regulación temporal de empleo por fuerza mayor), за да намалят заплатите на футболисти и персонал.

Засега изключение е Англия, където в "Лийдс" на Марсело Биелса играчи и треньори сами се отказаха от заплатите си, за да запазят служителите от администрацията на клуба. Водят се обаче разговори между клубовете от Premier&Championship за колективно решение – по-ниски заплати с 20% и създаването на фонд за спасяване от фалит на клубовете от по-ниските дивизии.

"В четвъртък получих последователни обаждания по телефона от ФИФА и ECA, които независимо една от друга правят проучване сред европейските клубове какво е състоянието им и как виждат бъдещето на европейския футбол. У нас дискусия продължава да няма".