Локомотив Пловдив се класира на финал за Купата на България за втора поредна година. Това стана факт, след като "смърфовете" измъкнаха 0:0 от Левски в София и с общ резултат 2:0 стигнаха до решаващия мач.

Сблъсъкът в столицата се игра под проливен дъжд, а над всички беше вратарят на гостите Мартин Луков. Той имаше работа през второто полувреме, но се справи перфектно с изстрелите на Паулиньо и Найджъл Робърта. Гол на Янис Каргас в продължението пък беше отменен за фаул в атака. 

Така Левски се прости с надеждите си да спечели първи трофей от 11 години насам, докато Локомотив може да защити златните си медали в турнира. Това беше и последен мач в кариерата на Живко Миланов. 

"Черно-белите" чакат на финал победителя от двойката ЦСКА – Ботев Пловдив, които се изправят един срещу друг утре на стадион "Българска армия". Първата среща между двата отбора завърши 0:0.


Георги Тодоров изненадващо избра схема без централен нападател. Голмайсторът Найджъл Робърта остана резерва, а като фалшива деветка действа Стайн Спиерингс. Зад него бяха поставени Станислав Иванов, Паулиньо, Симеон Славчев и Франко Мазурек. Последен мач за Левски изигра ветеранът Живко Миланов, който изведе "сините" с капитанската лента.

Бруно Акрапович не изневери на любимата си схема 3-5-2. Милош Петрович се завърна в стартовия състав, след като изтърпя наказание. Той смени Акинсола Акиниеми, което беше и единствената промяна от загубата с 0:1 от Славия преди дни. Атаката поведоха критикуваният Анте Аралица и футболист №1 на България за 2019 г. Димитър Илиев.

Мачът започна с внимателна игра и от двата отбора, а в 15-ата минута Янис Каргас беше на косъм от ужасяваща грешка, която щеше да сложи край на интригата. Той едва не загуби топката в наказателното поле, след като тръгна да финтира Анте Аралица, но все пак се справи и изчисти.

В 22-ата минута Станислав Иванов се озова на стрелкова позиция, но реши да изведе Стайн Спиерингс с пас в коридор. Нидерландцът тръгна към топката, но в решаващия момент беше изпреварен от вратаря Мартин Луков.

120 секунди по-късно Левски беше на косъм от гол. Франко Мазурек с чудесно отиграване пред пеналта се освободи, намери Иванов, който овладя с левия крак и шутира с десния към близкия ъгъл, но в аут.

После Локомотив пое контрол над срещата и в 42-ата минута Георги Георгиев спаси "сините". Тогава Бирсент Карагерен беше изведен в наказателното поле и засече с едно докосване от вратарското поле. Младият страж обаче демонстрира отличен рефлекс и спаси.

След почивката борбата все превес и интересните моменти липсваха. Втората част се игра и под проливния дъжд в София, което допълнително затрудни двата отбора. В 58-ата минута пък висящият с жълт картон Кали Тиам влезе агресивно в краката на съперник, но главният съдия Никола Попов прецени, че халфът не е за гонене.

В 64-ата минута Левски пропусна да поведе. Иван Горанов центрира хубаво от левия фланг, Паулиньо засече с глава, но Луков изби в корнер. Секунди по-късно шут на Иванов от непосредствена близост рикошира в защитник, което спаси гостите. От последвалия корнер вратарят на пловдивчани отново беше над всички.

Холмар Ейолфсон свали топката, Найджъл Робърта засече със странична ножица, но Луков се беше пласирал отлично и изби. В 87-ата минута голмайсторът на "сините" засече с глава, но отново стражът на гостите спаси. В продължението пък гол на Янис Каргас беше отменен за фаул в атака. 

Левски - Локомотив Пловдив 0:0 (0:2 общ резултат)

Левски: Георги Георгиев, Живко Миланов, Янис Каргас, Холмар Ейолфсон, Иван Горанов, Кали Тиам (89-Юруков), Симеон Славчев (68-М. Петков), Станислав Иванов (87-Здр. Иванов), Франко Мазурек (46-Райнов), Паулиньо, Стайн Спиерингс (46-Робърта)
Треньор: Георги Тодоров

Локомотив: Мартин Луков, Динис Алмейда, Лукас Масоеро, Милош Петрович, Бирсент Карагерен, Петър Витанов, Йосип Томашевич, Парвиз Умарбаев (71-Цветанов), Лукас Салинас (69-Акиниеми), Димитър Илиев, Анте Аралица (75-Малонга)
Треньор: Бруно Акрапович 

Стадион: "Георги Аспарухов", София
Съдия: Никола Попов
Жълти картони: Тиам, Миланов, Каргас (Левски); Витанов, Аралица, Цветанов, Карагерен, Луков (Локомотив)