Представяме ви мнението на Димитър Вучев за това, което се случва във Висшата лига и шансовете на Ливърпул за нещо запомнящо се още в първия сезон, в който сър Алекс Фъргюсън не е начело на вечния противник Манчестър Юнайтед!

Ако и вие имате позиция за любимия си отбор – каква беше годината за него, какво да очакваме през 2014 година – пратете ни го на info@gol.bg, а ние ще го представим на читателите на сайта!

Обзалагам се, че дори и след бляскавия старт на настоящия сезон много малка част от феновете на „Ливърпул“ се очаквали отбора им да се намира на първата позиция ден преди Коледа. Надали изобщо някой пък вярвал, че големият съперник от съседен Манчестър ще бъде на дистанция от цели 8 (!) точки.

Въпреки меко казано противоречивия си първи сезон начело на клуба Брендън Роджърс несъмнено е изненадата на сезона. Стратегът успя да усмири темпераментния южняк Луис Суарес, помагайки му да се превърне наскоро в първия футболист в историята на Висшата лига, отбелязал 10 гола в рамките на един календарен месец. А декември още не е приключил, остават две гостувания на Сити и „Челси“.

Смъртоносното партньорство на уругваеца с Дани Стъридж успя да изстреля „червените“ там където е исторически заслуженото им място. Престои обаче най-трудното – утвърждаването. От засада дебнат не кои да е, а „Арсенал“, „Челси“, „Манчестър Сити“... да, и „Юнайтед“.

Както и в природата, балансът и във футбола се поддържа от успеха на едни и пропадането на други. От обратната страна на везната се позиционираха „червените дяволи“ и „Тотнъм“, които изненадват повече от неприятно от началото на сезона. И докато при „Тотнъм“ липсата на головата машина Гарет Бейл е повече от видима и осезаема, то предпоставките за просперитет пред „Юнайтед“ са налице. Именно затова никой не бива да ги отписва въпреки колебливите игри.

Възможно ли е обаче чудото за „мърсисайдци“? Несъмнено да.

Първо, „Анфийлд“ е абсолютна крепост през този сезон. Гаранция за това са спечелените 24 от възможни 27 точки. Единственото поражение с 0:1 от Саутхемптън не може по никакъв начин да развали досегашните отлични впечатления.

В последните години отбори, намиращи се традиционно в средата на таблицата, като „Уест Хем“ и „Фулъм“, нерядко си тръгваха с трите точки, разочаровайки максимално „Коп“. Този сезон обаче „червените“ бяха повече от категорични срещу тях. Както добре знаем не от кой да е, а от самия сър Алекс, титлите се печелят с безапелационно представяне срещу отборите от втората половина на таблицата.

Ако Ливърпул успее да запази формата си вкъщи, като същевременно удържи приличното си представяне далеч от „Анфийлд“, няма причина, поради която настоящата позиция да не бъде задържана до месец май.

Освен видимо стъпилия си на краката Роджърс, друга от основните причини за успеха през този сезон е партньорството Суарес-Стъридж. Дуото смразява всяка една защита, жадувайки само за едно – участие в групите на Шампионска лига наесен.

Стилът с двама повратливи голаджии хвърля голяма част от отговорността и на хората зад тях, които трябва да им осигуряват удобни топки в перспектива. Стивън Джерард и Филипе Коутиньо видимо са точни хора, които освен всичко и сами могат да поемат отговорността при необходимост.

Освен отличното представяне в предни позиции, през този сезон „Ливърпул“ може да се похвали с нещо, невиждано от най-добрите времена на Сами Хюпия и Джейми Карагър – стабилна защита. Формацията 3-5-2 с Джордан Хендерсън и Хосе Енрике по крилата осигури до момента голова разлика +23 и едва 19 допуснати гола в 17 шампионатни мача.

За разлика от „Арсенал“, „Сити“, „Челси“ или дори Манчестър Юнайтед, Ливърпул продължава психологически да е извън битката за титлата. Това е и основният коз на клуба. С всяка следваща победа обаче натискът ще е все по-голям, като именно тук ще си проличи дали наистина има израстване или всичко е плод на моментните проявления на Суарес и Стъридж.

Все още сме в първата половина на сезона, което поставя всички предположения за предстоящите месеци под сериозна въпросителна. Едно обаче е сигурно – кампанията ще е вълнуваща до края и „Ливърпул“ да първи път от много години насам ще спомогне за превръщането ѝ в такава.

 

Изпратете вашият репортаж/материал на info@gol.bg