Манията около звездата на "Ливърпул" Мохамед Салах е повишила продажбите на продукти за Рамазан в Египет. Свещеният за мюсюлманите месец започва на 16 май, а търговците в страната използват всяка възможност да капитализират голямата еуфория, която предизвикаха изявите на 25-годишния футболист.

Салах стана голмайстор на Висшата лига, обра всички награди за играч на годината и подобри няколко рекорда в дебютния си сезон с екипа на "Ливърпул". Благодарение на отличното му представяне мърсисайдци завършиха в топ 4 в Англия и достигнаха до финала на Шампионската лига, където ще се изправят срещу носителя на трофея "Реал" (Мадрид) на 26 май.

Крилото на "Ливърпул" се представя много силно и с националната фланелка. Той стана голмайстор в африканските квалификации за световното първенство в Русия, а Египет се класира за мондиал за пръв път от 28 години.

Еуфорията около Салах в родината му е толкова голяма, че на последните президентски избор в страната той получи 1 милион гласа, въпреки че името му изобщо не беше в бюлетината. Това беше протестният вот на гласуващите, които задраскаха другите двама кандидати за поста и добавиха името на футболиста.

"Мохамед Салах е модел на подражание за всички египтяни в момента. Целият Египет обича Мо Сала, както го наричат в Англия", заяви ", споделя магазинерката Омния, цитирана от "Дневник".

Ликът на Салах може да бъде забелязан върху всевъзможни продукти - от възглавници през хартиени изрезки до традиционните за празника фенери "фанус".

По този начин търговците успяват да компенсират икономическите трудности на местните купувачи, причинени от финансовите реформи на правителството.

"Фенерът на Мохамед Салах е най-продаваният фенер тази година", каза търговецът Есам пред "Ройтерс".

Други търговци в квартал Сайеда Зайниб в Кайро също са заявили, че манията около голмайстора на "Ливърпул" им помага да продават повече.