Ливърпул продължава да върви уверено във Висшата лига, след като спечели с 2:1 тежкото гостуване на Тотнъм. “Червените” стигнаха до петата си поредна победа в първенството след голове през двете полувремена и в същото време нанесоха второ поредно положение на “шпорите”. Точни бяха Жоржиньо Вайналдум (39) и Роберто Фирмино (54). В добавеното време на срещата Ерик Ламела намали за "шпорите". 

Така след пълен актив от 15 точки Ливърпул продължава да бъде на върха в класирането, докато Тотнъм събра актив от едва 9 точки след първите 5 кръга. 

Двубоят започна куриозно, след като още в 40-та секунда гол на Ливърпул бе отменен заради Садио Мане. Роберто Фирмино чукна много добре едно центриране от дясното крило към мрежата, сенегалецът посегна към топката, което бе достатъчно за главния съдия да отмени гола. Телевизионните повторения показаха, че Мане е в засада, за разлика от Фирмино. 

Малко след това Мане имаше нов шанс, но в последния момент Алдервайрелд успя да избие топката от краката му. Силният старт на “червените” продължи и в 22-та минута Мохамед Салах бе “изведен” от Ерик Дайър, който върна назад една топка. Египтянинът обаче би право в ръцете на Мишел Ворм. 

Тотнъм опита да отговори след добри комбинации между Кристиан Ериксен и Хари Кейн, но като цяло Алисон не бе особено затруднен. В 32-та минута Ливърпул имаше претенции за дузпа заради падане на Салах в наказателното поле, а малко след това тимът на Юрген Клоп поведе. 

Джеймс Милнър центрира от ъглов удар, топката стигна до Жоржиньо Вайналдум, който стреля с глава. Ворм изби, но главният съдия беше категоричен, че топката е била зад голлинията - 1:0 за Ливърпул. Любопитен факт бе, че това е първият гол на Вайналдум в гостуване за “мърсисайдци”.

Тотнъм опита да се върне в мача в наалото на второто полувреме, но при едно центриране на Робъртсън от лявото крило можеше да допусне нов гол. Шотландецът опита да намери Фирмино, но вместо това балонната топка “кацна”. Малко след това Салах намери добре в наказателното поле Мане, който стреля, но Ворм спаси. 

В 50-та минута Лукас Моура можеше да изравни. Бразилецът проби по лявото крило, навлезе в наказателното поле и тресна гредата с удар в близкия ъгъл.

Четири минути по-късно “червените” затвориха мача. Мане центрира по тревата от лявото крило, Фертонген обаче с изби топката с шпагат в гредата. После кълбото се изплъзна от ръцете на Ворм и на сантиметри от голлинията Роберто Фирмино нямаше как да сбърка - 2:0. 

До края Ливърпул използваше бързите си контраатаки и при една от тях в 64-та минута трима “червени” останаха срещу двама бранители на домакините. Мане обаче се забави и подаде късно на Наби Кейта, чийто удар не затрудни Ворм. 

До края стражът на Тотнъм отрази опасни удари на Салах и Мане, а удар на резервата Ерик Ламела мина покрай гредата. Именно аржентинецът успя да намали в добавеното време на срещата. Кристиан Ериксен центрира от ъглов удар, топката стигна до далечната греда, където Ламела от малък ъгъл и от воле вкара покрай Алисон. Последва финален натиск на домакините, които пожелаха дузпа за нарушение на Мане срещу Сон в наказателното поле. Главният рефер обаче не успя да посочи бялата точка. 

Тотнъм - Ливърпул 1:2 

0:1 Жоржиньо Вайналдум 39’ 

0:2 Роберто Фирмино 54’  

1:2 Ерик Ламела 90+3'

Тотнъм: Ворм, Трипиър, Алдервейрелд, Вертонген, Роуз, Дайър (83 - Уаняма), Дембеле (60 - Ламела), Уинкс (74 - Сон), Ериксен, Лукас, Кейн 

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд (90 - Матип), Гомес, Ван Дайк, Робъртсън, Вайналдум, Кейта (83 - Стъридж), Милнър, Салах, Мане, Фирмино (74 - Хендерсън)