На днешния ден преди четири години ръководството на Ливърпул направи един от най-успешните си ходове в последните години, след като назначи Юрген Клоп за мениджър на тима

Германецът подписа на 8-и октомври 2015-а в хотел в центъра на града и Ливърпул се превърна в неговия трети клуб след Майнц и Борусия Дортмунд в родината му.

Клоп застана на пейката на мърсисайдците за първи път девет дни по-късно и Ливърпул завърши 0:0 срещу Тотнъм като гост, а до ден днешен той е водил отбора общо в 221 мача. В тях Ливърпул спечели рекордните за клуба 97 точки в рамките на един сезон, а освен това вдигна Шампионската лига и суперкупата на Европа.

За да отбележи юбилея на Клоп в Ливърпул, статистикът на "червените" Джед Рей събра огромен брой факти и препратки към успешната кариера на германеца в Англия. Всичко това бе публикувано днес в клубния уебсайт на Ливърпул

517 - Това е рекордният брой поредни минути на Ливърпул без допуснат гол във всички турнири под ръководството на Юрген Клоп (февруари-март 2019)
458 - Вкараните голове на Ливърпул във всички турнири. Това са 2.07 попадения средно на мач, което пък е най-доброто постижение за който и да е мениджър на Ливърпул през последните 123 години.
320 - Точките, които Клоп е спечелил във Висшата лига за 152 мача. Това прави по 2.11 точки средно на мач.
221 - Броят мачове на Ливърпул под ръководството на Клоп във всички турнири.
197 - Роберто Фирмино е футболистът с най-много мачове за Ливърпул под ръководството на Клоп.
197 - Броят на мачовете, които бяха нужни на Ливърпул за вкарването на 400 гола при Клоп. Това е най-доброто постижение за който и да е треньор в клубната история.
146 - Броят на мачовете, които бяха нужни на Ливърпул за спечелване на 300 точки в първенството. Това също е най-доброто постижение за който и да е треньор в клубната история.
92 - Броят победи на Ливърпул в първите 150 мача под ръководството на Клоп. Горното важи и в този случай.
88 - Броят чисти мрежи на Ливърпул във всички турнири за последните четири години. Първата бе записана във въпросния дебют срещу Тотнъм през октомври 2015-а.
77 - Головете, отбелязани от най-резултатния футболист на Ливърпул под ръководството на Клоп - Мохамед Салах.
68 - Мачове за различните купи на Клоп в Ливърпул (30 в Шампионската лига, 14 за купата на Лигата, 13 в Лига Европа, 10 за купата на ФА, 1 за суперкупата на Европа).
67 - Броят футболисти, използвани от Клоп в 221 мача.
58.82 - процентът победи, спечелени от Юрген Клоп в четирите му години начело на Ливърпул (130 в 221 мача). По-добър процент има само един мениджър в историята на мърсисайдците - Джон Маккена с 69.44.
53 - Броят на отборите, срещу които се е изправял Клоп като треньор на Ливърпул. Той е победил 50 от тях.
49 - Броят голове, вкарани от резерви. Най-много от тях - 9, е нанизал Дивок Ориги.
44 - Средният брой минути между головете на Ливърпул (458 гола за 20,010 минути)
43 - Броят мачове, в които "червените" са вкарали четири или повече гола.
39 - Толкова пъти Юрген Клоп е заложил на Жоел Матип и Върджил ван Дайк в центъра на отбраната на Ливърпул. Двамата имат само пет загуби като титуляри заедно.
38 - Броят играчи, вкарали голове за Ливърпул при Клоп. Първият е Емре Джан, а последният първи голмайстор е Ки-Яна Хувър.
37 - Точно на толкова футболисти Клоп е дал възможност за дебют. Интересно е, че първият дебютант при Клоп е Конър Рандал, който в момента рита за българския Арда Кърджали. Последният е Сеп ван ден Берг.
22 - Толкова мача Ливърпул е спечелил с най-често срещания си резултат 2:1.
21 - Средната възраст на най-младия състав на Ливърпул под ръководството на Клоп е 21 години и 296 дни. Този отбор игра срещу Плимут за купата на ФА през януари 2017-а.
20 - Толкова обрати за победа е направил Ливърпул с Клоп.
17 - Това пък са поредните победи за Ливърпул с Клоп във Висшата лига, като серията продължава и към днешна дата.
15 - Най-бързият гол в секунди за Ливърпул след старт на мач. Това се случи срещу Хъдърсфийлд през април 2019-а след шут на Наби Кейта.
14 - Броят на капитаните на Ливърпул през последните четири години. Техните имена са Джеймс Милнър, Коло Туре, Лукас Лейва, Джордан Хендерсън, Кристиан Бентеке, Джо Алан, Хосе Енрике, Джон Фланаган, Мартин Шкъртел, Емре Джан, Филипе Коутиньо, Симон Миньоле, Деян Ловрен и Върджил ван Дайк.
14 - Броят отбори, които не са побеждавали Ливърпул във Висшата лига под ръководството на германеца.
8 - Броят поредни спечелени гостувания, който не само е рекорден в историята на клуба, а и продължава към днешна дата.
8 - Броят победи в рамките на един календарен месец, който е и рекорден в историята на клуба. Това се случи през декември 2018-а.
5 - През 2019-а година Клоп стана петият германски треньор, който печели КЕШ/Шампионска лига. Останалите са Детмар Крамер, Юп Хайнкес, Отмар Хитцфелд и Удо Латек.
1 - Клоп е първият мениджър в историята, който извежда английски тим до три еврофинала в първите си три сезона в евротурнирите.