Дългото чакане за Ливърпул без титла свърши! Макар и без игра Червените са шампиони на Англия за първи път от 1990-а година, след като Челси надви Манчестър Сити с 2:1 у дома и ги детронира. 

Така разликата между мърсисайдци и Гражданите остана 23 точки, при само 7 оставащи мача до края на сезона и хората на Юрген Клоп няма как да бъдат настигнати. Това е 19-и триумф в историята на гиганта от "Анфийлд". 

Двубоят на „Стамфорд Бридж“ предложи много емоции и положения, като домакините стигнаха до успеха с гол от дузпа, точно в момент, в който предимството на Сити бе много сериозно. С 54 точки продължават да бранят мястото си в Топ 4, като отново са с 5 пред Ман Юнайтед и Уулвърхемптън и само една зад Лестър. 

За домакините Оливие Жиру очаквано отново водеше нападението, а Франк Лампард направи 2 промени, като Рубен Лофтъс Чийк и Матео Ковачич бяха заменени от Кристиан Пулишич и Рос Баркли. Гостите започнаха без чист нападател, като Рахийм Стърлинг, Бернардо Силва и Риад Марез бяха тримата в атака. Общо направените промени от Гуардиола бяха 6. 

Началото бе равностойно, като в първите минути липсваха опасности пред двете врати. В 16-ата минута Кепа сбърка, но Бернардо Силва пропусна да го накаже. Последва удар с глава на Фернандиньо, който вратарят на домакините отрази. 

Постепенно домакините заиграха по-добре и в 33-ата минута стигнаха до положение, като Баркли бе изведен отляво, а защитата не изчисти добре. Маунт не успя да отправи удар и се получи подаване към Баркли, който от малък ъгъл насочи към мрежата, но Фернандиньо блокира удара. При корнера Кристенсен засече с глава, но Едерсон изби. 

В 36-ата минута обаче, гостите подариха гол на лондончани. След свободен удар на Де Бройне топката бе избита към средата на терена, където Менди и Гюндоган не се разбраха. Пулишич овладя и тръгна напред, справи се с Менди, след което майсторски прати топката в далечния ъгъл с нисък удар. 

Сити опита да отговори, като Марез прати топката над вратата след разигран свободен удар с Де Бройне. Паузата дойде при аванс за домакините, а след нея Сити натисна и пренесе играта в половината на лондончани, което донесе и равенството. 

В 55-ата минута Де Бройне изпълни по страхотен начин пряк свободен удар и прати топката в мрежата. Това бе наистина великолепно изпълнение на белгиеца, който вече има 10 гола и 16 асистенции през сезона. 

Само 2 минути по-късно обратът почти бе факт. При контра голмайсторът за гостите изведе Стърлинг на чиста позиция, той стреля към вратата, но топката срещна дясната греда. Нападателят имаше и опция да продължи вдясно от себе си към Марез, но не го направи и може би сбърка. 

В 62-ата минута вратарят на Сити Едерсон опита да помогне на Челси, като изчисти лошо и на практика изведе Маунт леко вляво, но ударът на халфа в близкия ъгъл се оказа неточен. 

В 64-ата минута Рюдигер настъпи неприятно Де Бройне в наказателното поле, но го спаси това, че първо бе успял да избие топката. Стърлинг отново не бе точен за гостите след корнер. 

Драмата бе на път да стане пълна в 71-ата минута, когато Кристиан Пулишич бе изведен сам срещу вратаря, пусна топката встрани и след това я насочи към празната врата. Уокър обаче с невероятен спринт и плъзгане по тревата я спря на голлинията и предотврати втори гол във вратата на Сити. 

В 75-ата минута Гражданите оцеляха при едно сериозно разбъркване, но при положението Фернандиньо откровено изби топката с ръка, за да изпревари Тами Ейбрахам. Последва намеса на ВАР и логично дузпата бе факт, както и червеният картон за бразилеца. 

Уилиан бе категоричен при наказателния удар и така върна преднината на Челси и хвърли в екстаз феновете на Ливърпул. До края Педро бе близо до гол, но Едерсон спаси. Така в крайна сметка Сините взеха ценни 3 точки, като направиха Ливърпул и шампион. 

Челси – Манчестър Сити 2:1
 
1:0 Пулишич 36
1:1 Де Бройне 55
2:1 Уилиан 78 дузпа
 
Челси: Кепа, Аспиликуета, Кристенсен, Рюдигер, Алонсо, Канте, Баркли (73 Ковачич), Маунт (92 Гилмор), Уилиан, Пулишич (92 Педро), Жиру (62 Ейбрахам)
Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Фернандиньо, Лапорт (74 Отаменди), Менди (59 Зинченко), Родри (55 Д. Силва), Гюндоган, Де Бройне, Марез, Стърлинг, Б. Силва (55 Жезус)