Евертън постигна първата си победа във Висшата лига през 2016-а, след като се наложи с 3:0 над Нюкасъл у дома. 

Карамелите не бяха в добра серия напоследък, но сега играха добре и заслужено спечелиха, като с 32 точки са 11. Свраките разочароваха и остават 18-и с 21 точки. 

За гостите стартираха новите попълнения Анри Севе и Андрос Таунзънд, но Роб Елиът трябваше да прави ранно спасяване след удар на Том Клевърли. 

Карамелите бяха по-активни, но Свраките се бранеха спокойно и не допускаха сериозни опасности пред вратата си в тези минути. 

Все пак в 22-ата минута Лукаку стреля много опасно от свободен удар, а секунди след това домакините поведоха. При контра Клевърли намери Аарън Ленън в наказателното поле, а той успя да се обърне и да стреля, като удара му хвана в крачка Елиът и това означаваше аванс за мърсисайдци. 

Попадението поуспокои малко домакините, които продължиха да играят по-добре. В 36-ата минута Баркли не успя да намери вратата след една отбита от вратаря топка. След това Лукаку и Ленън пропуснаха, а Нюкасъл направи твърде малко в предни позиции и логично губеше на почивката. 

След нея Роберто Мартинес извади Лукаку и пусна Аруна Коне, който малко след подновяването на играта пропусна да открие, след като удар на Баркли бе избит от Елиът, но Коне стреля неточно при добавката. 

В 56-ата минута страхотен удар на Баркли бе избит от вратаря на гостите в гредата, а 3 минути след това се случи същото, като този път Клевърли видя как вратарят отразява изстрела му в рамката. 

Така или иначе Карамелите заслужаваха да спечелят и в 88-ата минута си гарантираха триумфа. Аарънс фаулира Ленън в наказателното поле и Рос Баркли вкара спокойно отсъдената дузпа, ознаменувайки с гол своя мач №100 във Висшата лига.  

В добавеното време домакините спечелиха втора дузпа. Ласелс дори бе изгонен заради нарушението си срещу Баркли, който в стил „Паненка“ отново не сбърка от бялата точка за крайното 3:0.