Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен, сблъсък от 13-ия кръг на Германската Бундеслига. Събота, стадион "Сигнал Идуна Парк", 19.30 часа българско време.

 

Групата на Борусия Дортмунд:

Вратари:  Вайденфелер, Лангерак

Защитници: Сократис, Гроскройц, Фридрих, Дурм, Гюнтер, Кирх

Халфове: Кел, Бендер, Шахин, Блашчиковски, Мхитарян, Ройс, Хофман

Нападатели: Левандовски, Обамеянг, Дукш, Шибер

Контузени:  Суботич, Хумелс, Шмелцер, Пишчек, Гюндоган


Групата на Байерн Мюнхен:

Вратари:  Нойер, Щарке

Защитници:  Боатенг, Данте, ван Буйтен, Лам, Алаба, Рафиня, Кирхоф, Контенто

Халфове:  Кроос, Гьотце, Мартинес, Робен, Вайзер, Тиаго Алкантара, Хойберг

Нападатели:  Мюлер, Манджукич

Контузени: Бадщубер, Швайнщайгер, Шакири, Рибери, Писаро


Прогноза на Gol.bg:

Най-очакваният двубой през есента в Бундеслигата този сезон противопоставя финалистите от миналогодишното издание на Шампионската лига, които доминират изцяло в германския футбол през последните години.

Мнозина специалисти намират сблъсъка между Борусия Дортмунд и Байерн Мюнхен "германското Ел Класико" и погледите този уикенд на цяла Европа ще бъдат насочени към стадион "Сигнал Идуна Парк". Байерн постигна требъл през миналия сезон, но пък именно Борусия на Юрген Клоп е най-неудобният противник на германския първенец напоследък.

Интересното е, че дори през миналия сезон, в който Байерн победи Дортмунд на финала в ШЛ и на четвъртфинала за Купата на Германия, мюнхенци не успяха да сломят големия си опонент за първенство. Така Борусия се намира в историческа серия от 6 поредни мача без поражение от баварците в първенството.

Последната шампионатна победа на Байерн над Дортмунд дойде на 13 февруари 2010 година, а в мача за Суперкупата на Германия през юли "жълто-черните" спечелиха с 4:2. На свой терен Борусия има положителен баланс срещу големия си противник - 14 победи и 12 загуби от общо 44 двубоя, при голова разлика 66:60. През септември 2009 година Байерн постигна последната си засега победа в Дортмунд, с гръмкото 5:1.

25 пъти Борусия не е успявал да отбележи гол във вратата на Байерн в шампионатна среща, но пък и няма друг отбор, който да е опазвал мрежата си суха срещу баварците цели 19 пъти. Борусия има най-негативен баланс срещу Байерн, но същото важи и в обратната посока. Мюнхенци са записвали най-много шампионатни равенства (28) именно срещу "жълто-черните".

В същото време атаката на Дортмунд работи безотказно срещу защитата на Байерн, разписвайки се поне веднъж в последните 10 мача за първенство. Куриозно: в 9 от въпросните десет сблъсъка баварците са изоставали в резултата с 0:1. От 2005 година насам баварците не са успявали да открият резултата на стадион "Сигнал Идуна Парк".

Въпреки обнадеждаващата статистика срещу Байерн, особено в мачовете за първенство през последните три сезона, домакините се сериозно разтърсени от дупката в защита. Борусия ще бъде без титулярното си дефанзивно каре от миналия сезон, съставено от Невен Суботич, Матс Хумелс, Марсел Шмелцер и Лукаш Пишчек. Извън терените е още ключовият Илкай Гюндоган, който "плете" играта на вицешампионите.

С оглед офанзивната мощ на Байерн е твърде вероятно Дортмунд да се пропука в "сърцето на защитата". Сократис Папастатопулос ще започне като титуляр, а за мястото до него ще се борят привлечения като свободен агент 34-годишен Мануел Фридрих и опорните халфове Себастиан Кел и Свен Бендер.

В редиците на гостите големите отсъстващи са Бастиан Швайнщайгер и Франк Рибери, но дългата резервна скамейка дава много възможности на Пеп Гуардиола. Победа за Байерн утре до голяма степен ще се окаже с огромна тежест в битката за титлата. Именно заради кадровите проблеми в Дортмунд баварците са фаворити в този двубой и ние залагаме на тяхна победа.


Резултат:  Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен  2:3