Манчестър Сити не пожали третодивизионния Бъртън Албиън и го размаза с 9:0 на своя „Етихад”, за да си осигури участие на финала за Купата на Лигата, въпреки реванша след 2 седмици. 

Това бе първият двубой, в който Небесносините вкарват толкова много в един мач от ноември 1987-а, когато отнесоха Хъдърсфийлд с 10:1 в сблъсък от второто ниво на футбола в Англия. 

Гражданите бяха абсолютно категорични срещу Пивоварите водени от Найджъл Клъф, като се развихриха в нападение, а Габриел Жезус повиши самочувствите си с 4 гола. 

В състава на домакините очаквано имаше промени, но въпреки това съставът бе доста сериозен с Де Бройне, Давид Силва, Риад Марез и Лерой Сане. 

И с оглед на потенциала в атака съвсем закономерно Гражданите поведоха още в 5-ата минута. Де Бройне подаде на Давид Силва, след това продължи движението си напред, измъкна се между двамата централни защитници и след като испанецът му върна, нямаше как да пропусне. 

Небесносините продължиха с доминацията си, но в 12-ата минута Бъртън пропусна да изравни. При контра Ейкинс подаде в наказателното поле, където Харнес бе непокрит на далечната греда, но стреля неточно, след като трябваше да се справи доста по-добре. 

Гюндоган стреля неточно от около 25 метра и макар и в средата на полувремето добрите положения за домакините да липсваха, те успяха да удвоят аванса си след половин час игра.  

Гюндоган и Сане разиграха, германецът стреля от малък ъгъл, вратарят изби, но Жезус бе на точното място, за да вкара. Малко след това бразилецът отново се разписа, но ситуацията бе преразгледана с ВАР. Жезус вкара след пас на Давид Силва, за когото останаха съмнения дали не е в засада, но в крайна сметка попадението остана. 

Катастрофата за Бъртън стана пълна само 3 минути след това, когато резултатът стана 4:0. Олександър Зинченко отбеляза първия си гол за Сити с отличен удар, след което в радостта си имитира баскетболна стрелба. 

До почивката имаше още една намеса на ВАР, заради съмнения за дузпа срещу Жезус, която обаче не бе отсъдена, но така или иначе авансът на фаворита бе повече от комфортен. 

След паузата разгромът и унижението за Пивоварите стана пълен, въпреки че Фрейзър стреля много опасно. Жезус оформи хеттрика си след удар с глава, след което резервата Фил Фодън реализира за 6:0 след добавка, а веднага след това бразилецът вкара от 6 метра четвъртия си гол. В 70-ата минута Кайл Уокър се възползва от пас на Марез, за да отбележи 8-ия гол. 

Последва греда след удар на Давид Силва, а Марез направи победата още по-убедителна с 9-ия гол, възползвайки се от подаване на Бернардо Силва. 

Манчестър Сити – Бъртън 9:0
 
1:0 Де Бройне 5
2:0 Жезус 30
3:0 Жезус 34
4:0 Зинченко 37
5:0 Жезус 57
6:0 Фодън 63
7:0 Жезус 65
8:0 Уокър 80
9:0 Марез 84
 
Манчестър Сити: Мурич, Уокър (73 Данило), Гарсия, Отаменди, Зинченко, Гюндоган, Де Бройне (58 Фодън), Д. Силва, Марез, Жезус, Сане (67 Б. Силва)
Бъртън: Колинс, Брейфорд, Бъкстън, Търнър, Хъчинсън, Харнес, Фрейзър, Уолъс, Алън (68 Фокс), Ейкинс, Бойс (68 Темпълтън)