Манчестър Сити постигна драматична победа с 3:2 в Гелзенкирхен срещу Шалке и е в отлична позиция да продължи на 1/4финалите в Шампионската лига. 

Двубоят предложи много драма, голове, червен картон и намеси на ВАР, преди в крайна сметка да завърши с късен успех за Гражданите, които стигнаха до триумфа с човек по-малко. 

Англичаните поведоха в средата на първото полувреме, но още до почивката германците обърнаха с голове от дузпи, а след почивката получиха и числено предимство, но и това не им помогна. 

Сити не се отказа да търси успеха и с голове в последните минути успя да стигне до обрата, което до голяма степен и предрешава крайния победител. 


Домакините от Шалке започнаха с петима в отбрана, което ясно показа намеренията им. За тях стартираха игралите в Англия Джефри Брума и Набил Бенталеб, както и Даниел Калиджури и Амза Мендил. За Сити имаше 2 промени от разгрома срещу Челси с 6:0, като Николас Отаменди и Давид Силва замениха Зинченко и Стоунс. 

Гостите натиснаха още от началото и в 4-ата минута вратарят Ферман трябваше да излиза, за да изпревари Агуеро и да изчисти. Малко след това стражът спаси удар с глава на аржентинеца. 

Атаките на Гражданите и натискът ставаше все по-сериозен, като Лапорт стреля атрактивно покрай вратата преди в 18-ата минута логичното да се случи. 

Лапорт надскочи Ут за една топка в половината на гостите, след което тя бе овладяна от домакините и върната към вратаря. Ферман обаче подаде лошо на Сане, който не бе готов, Давид Силва му отне в наказателното поле и веднага пусна към Агуеро, който вкара на празна врата за 0:1. Положението бе преразгледано с ВАР, но в крайна сметка правилно зачетено. 

Няколко минути по-късно Гражданите пропуснаха нов гол, след като Стърлинг се забави в ситуация двама на един. Това можеше да струва скъпо, защото секунди след това Шалке атакува и Ут стреля опасно, но малко покрай целта. 

Кралскосините се поокопитиха и пренесоха играта малко по-напред, но трудно стигаха до голови ситуации. В 33-ата минута Де Бройне стреля от свободен удар, но без проблеми за Ферман, който улови. 

Веднага след това германците атакуваха, Калиджури стреля опасно, а топката рикошира в ръката на Отаменди, който опита да се предпази, но не успя и тя излезе в корнер. Пак последва консултация с ВАР  и сериозно прекъсване, преди в крайна сметка реферът да отсъди дузпа, тъй като ударът бе точен. Решението обаче бе доста спорно. Бенталеб не сбърка и изравни от бялата точка. 

В 43-ата минута шокът за Ман Сити стана пълен, защото при един свободен удар Фернандиньо задържа Сане без топка и реферът отсъди втора дузпа за Шалке! Бенталеб отново не трепна и вкара, въпреки че Едерсон леко докосна топката. 

Малко преди паузата Бернардо Силва пропусна да изравни, след като от добра позиция стреля над вратата и в крайна сметка паузата дойде при преднина за домакините, което бе голяма изненада. 

По-късно стана ясно, че реферът не е можел да изгледа ситуацията сам, тъй като мониторът до страничната линия е бил счупен. 

След паузата очаквано гостите се втурнаха в атака, но в 49-ата минута Ут едва не ги наказа при едно центриране на Калиджури. Последва сигурна намеса на Настасич срещу Агуеро, а Гюндоган прати топката на сантиметри покрай вратата на домакините. 

Хората на Пеп обаче не успяваха да създават положения, а в 68-ата минута ситуацията за тях се усложни, след като Отаменди получи втори жълт картон, който бе малко пресилен, но така или иначе Сити остана с човек по-малко. 

В 74-ата минута гостите почти изравниха, когато след свободен удар Де Бройне стреля, топката рикошира в стената и мина много близо до гредата. Германците обаче оцеляха. Последва силен, но и неточен изстрел на Бернардо Силва. 

Усилията на Гражданите обаче все пак дадоха резултат. В 85-ата минута влезлият от пейката Лерой Сане изпълни отлично свободен удар и забоде топката до гредата за 2:2. 

Това обаче не бе всичко, защото в 90-ата минута вратарят Едерсон изведе по отличен начин Рахийм Стърлинг зад защитата и нападателят реализира с диагонален удар, за да донесе драматичния успех на своя тим. 

Шалке – Манчестър Сити 2:3
 
0:1 Агуеро 18
1:1 Бенталеб 38 дузпа
2:1 Бенталеб 45 дузпа
2:2 Л. Сане 85
2:3 Стърлинг 90
 
Шалке: Ферман, Калиджури, Брума, С. Сане, Настасич, Ошипка, Маккени (78 Скрибски), Сердар, Бенталеб, Мендил (65 Бургщалер), Ут (87 Харит)
Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Лапорт, Отаменди, Фернандиньо, Гюндоган, Д. Силва (70 Компани), Б. Силва, Де Бройне (87 Зинченко), Стърлинг, Агуеро (78 Л. Сане)