Ливърпул успя да спечели убедително дербито на 12-ия кръг във Висшата лига срещу Манчестър Сити с 3:1.

След този мач "мърсисайдци" събраха 34 точки в класирането и се намират на цели 8 точки пред втория и третия в класирането, като в случая това са Лестър и Челси.

Фабиньо откри за домакините в 6-ата минута на срещата, а Салах удвои в 13-ата минута.

Мане вкара за класическия резултат в 51-ата минута и така сложи край на спора. Гостите стигнаха до почетно попадение чрез Бернардо в 78-ата минута. 

С тази си победа със сигурност отборът на Клоп прави смела крачка към титлата във Висшата лига.


Срещата започна по възможно най-добрия начин за домакините, които натиснаха своя противник още от самото начало.

Първото попадение не закъсня и в 6-ата минута Фабиньо откри за Ливърпул. Той вкара фантастично попадение след топовен удар малко преди дъгата и не остави шансове на Браво да реагира.

След попадението на кариоката съдията използва VAR, за да види, дали наистина е имало ръка на Александър-Арнолд в наказателното поле на домакините в ситуация преди това, като надеждите на Сити бяха реферът да отсъди дузпа в тяхна полза и да отмени гола на Пул, но в крайна сметка нито едно от двете неща не се случи.

Шокът за "гражданите" бе пълен, тъй като бяха изминали едва седем минути след първия гол и отборът инкасира и втори. 

С прекрасно центриране в наказателното поле Робъртсън видя връхлитащия на скорост Салах, който засече с глава от близка дистанция топката и я вкара в мрежата на гостите. 

И тук бе използван VAR, тъй като имаше съмнения за засада на египетския национал, но и това попадение бе зачетено, тъй като такава нямаше. 

След страхотно бързото темпо през първите минути последва лек спад и през следващите минути нито един от двата тима не създаде нещо кой знае колко интересно.

В 25-ата минута гостите бяха много близо да върнат един гол, като Агуеро. Аржентинецът потърси далечния ъгъл, но Алисон успя да спаси вратата си.

Последваха силни минути за домакините и Фирмино имаше два шанса да направи резултата класически.

При едната ситуация топката профуча над напречната греда, а при другата Браво направи спасяване. 

В 42-ата минута Агуеро имаше нов шанс да намали, но ударът му премина съвсем близо покрай страничната греда, а Ливърпул също изпусна нов шанс за гол, но ударът на Салах от 25 метра бе спасен блестящо от Браво.

Второто полувреме започна фантастично за домакините и в 51-ата минута Мане вкара за 3:0, след като засече с глава прекрасно центриране на Хендерсън, на далечната греда.

В 54-ата минута Стърлинг бе на път да намали. Той направи за смях трима футболисти на Пул, но в последния момент Ловрен успя да го спре и да изчисти топката в корнер.

През следващите минути на терена нямаше интересни положения и темпото на игра отново поспадна.

В 65-ата минута Стърлинг падна в наказателното поле, но нямаше сигнал, а и VAR взе решение това решение да не бъде променено. 

Опитите на Сити да стигне поне до почетен гол през следващите минути продължиха, но без особено голям успех.

В 78-ата минута гостите все пак стигнаха до почетен гол чрез Бернардо, който засече хубаво ниско центриране в наказателното поле и от няколко метра "препарира" Алисон.

До края нямаше повече попадения.

Ливърпул - Манчестър Сити 3:1
1:0 Фабиньо 6
2:0 Салах 13
3:0 Мане 51
3:1 Бернардо 78

Ливърпул: Алисон, Ловрен, Ван Дайк, Робъртсън, Александър-Арнолд, Вайналдум, Хендерсън (61 - Милнър), Фабиньо, Фирмино (79 - Окслейд-Чембърлейн), Салах (87 - Гомес), Мане

Манчестър Сити: Браво, Стоунс, Фернандиньо, Уокър, Анхелиньо, Де Бройне, Родри, Гюндоган, Стърлинг, Бернардо, Агуеро (71 - Жесус)