Манчестър Сити е втори във Висшата лига, ще играе на финал в Купата на лигата, а освен това стигна до осминафиналите във ФА къп и Шампионската лига. За повечето клубове това би представлявало сериозен успех, но не и за отбора на Пеп Гуардиола.

Настоящите шампиони изостават на масивните 22 точки зад лидера Ливърпул в първенството, а през изминалия уикенд записаха шестата си загуба за сезона – най-лошото постижение в иначе блестящата кариера на каталунеца. Мениджърът на гражданите обеща, че тимът му ще бъде „още по-добър“, след като спечели титлата през миналата кампания, но това изобщо не е така.

Интересното е, че Пеп не е избрал една и съща титулярна единайсеторка в два поредни мача през целия сезон. Това е само един от многото проблеми, свързани с Гуардиола, чието бъдеще започва да изглежда по-несигурно. Какво се случи със Сити? Кои са най-големите главоболия на плешивия естет от Сан Педор?


ЗАЩИТНИТЕ ПРОБОЙНИ

Сити вкарва повече голове във Висшата лига през този сезон от всеки друг, но има сериозни проблеми в другия край на терена. Хазартът да не бъде привлечен заместник на напусналия капитан Венсан Компани бе лошо решение, а Аймерик Лапорт получи тежка контузия точно след затварянето на летния трансферен прозорец. Централният защитник претърпя операция на коляното и се завърна чак на 21 януари срещу Шефилд Юнайтед, но пък не игра в следващите 3 мача. Джон Стоунс е извън форма, което пречи на Гуардиола да намери стабилно отбранително партньорство. Неговото решение да се доверява на агресивния, но необмислен, Николас Отаменди до Фернандиньо не дава нужния резултат. Съперниците вече знаят как да нараняват Сити на контри, а и реферите вече са наясно с „тактическите нарушения“ на тима, от които се оплакваха опонентите на Пеп в миналото.

ПОКУПКИТЕ НЯМАТ ВЛИЯНИЕ

Преди време всичко, което Манчестър Сити правеше на трансферния пазар, се превръщаше в злато. През 2010-а и 2011-а бяха привлечени Агуеро, Давид Силва и Яя Туре, които се превърнаха в легенди. Фернандиньо, Стърлинг и Де Бройне бяха взети малко по-късно, а пристигането на Едерсон, Лапорт и Лирой Сане също влиза в графата „успешни сделки“.
Но последните попълнения нямат същото влияние, като изключим Бернардо Силва. За Бенжамен Менди бяха броени 52 млн. паунда, но той е колеблив и често страда от контузии. Рияд Марез също не е постоянен в изявите си, както и рекордната покупка Родри. Халфът бе привлечен от Атлетико, но така и не изведе Сити на ново ниво.

КАПИТАНСКАТА ЛЕНТА И ПРОПУСКИТЕ ОТ ДУЗПА

Гуардиола винаги е бил интензивен и пълноценен. Въпреки че това е досадно за някои, няма как да се отрече, че каталунецът предлага ясно и решително лидерство. И все пак има нехарактерни признаци на бъркотия този сезон. Всичко започна с напускането на Компани през лятото. Пеп остави на играчите да решат за следващия капитан. Резултатът беше Давид Силва. Той безспорно е популярна фигура, но решението бе взето от сантиментална гледна точка, а не с оглед това, от което се нуждае Сити. Испанецът е вече десетилетие в Англия, но не говори езика. Освен това рядко попада и сред титулярите. Кевин де Бройне би бил много по-логичен избор например.

Интересното е, че въпреки таланта, с който разполагат, гражданите имат проблеми и с изпълнението на дузпи. 4 от последните 6 удара от бялата точка бяха профукани. През последните 12 месеца Агуеро, Стърлинг, Жезус и Гюндоган се провалиха. Едва ли ще помогне на увереността и казаното от Гуардиола, че вратарят Едерсон е най-добрият дузпаджия в отбора.

СЛАБАТА ФОРМА НА СТЪРЛИНГ

Рахийм Стърлинг отдавна е първи избор за Сити и Англия. Може би в това е проблемът. Той е изиграл 98 мача, откакто се завърна от световното първенство през 2018-а. Въпреки че нивото на работа на крилото никога не трябва да бъде подценявано, крайният продукт липсва в момента. Стърлинг сякаш стреля, когато трябва да подава, и обратното.
8 поредни срещи без гол е най-лошото му постижение в Сити от 3 години. Все по-видимо се усеща, че Рахийм изпитва умора. От психологическа гледна точка той също не е на топниво. През миналата година крилото загуби самообладание и нападна Джо Гомес на един лагер с националния отбор.

КАЗУСЪТ АГУЕРО-ЖЕЗУС

Серхио Агуеро има 21 гола през този сезон, което показва, че все още е в разцвета си. Но срещу отборите от Топ 6 той има само едно попадение – срещу Тотнъм през август. Оттогава насам аржентинецът се провали срещу Ливърпул, Юнайтед и Челси, да не говорим за Уулвс, Лестър и Евертън.
Гуардиола върти 31-годишния нападател с Габриел Жезус, но това не дава резултат във важните мачове. При последните два двубоя (б.р. – загуби от Юнайтед и Тотнъм) гражданите пропиляха редица чисти положения. Пеп казва, че е впечатлен от начина, по който двамата работят, когато са заедно на терена, но това се случва изключително рядко. Срещу по-слабите отбори не се забелязва, но се задават две тежки битки с Реал Мадрид.
Това не е единствената зона на терена, която страда от липса на постоянност при подбора. Гуардиола е направил цели 76 промени в отбора си във Висшата лига този сезон. Това е повече от всеки друг мениджър. Франк Лампард в Челси е втори с 60. Юрген Клоп например е с 46, а Брендън Роджърс с 44. Крис Уайлдър е с най-малко промени – 30. А играчите на Сити едва ли са доволни от това.


НЕСИГУРНОТО БЪДЕЩЕ НА ПЕП

Естествено е да си задавате въпроса колко дълго ще остане Пеп на „Етихад“ след лошите резултати. Каталунецът никога не е прекарвал повече от 4 години в управлението на един и същ клуб, а той премина в Сити през 2016-а. В предишния си отбор Байерн остана 3 сезона.
Гуардиола каза, че ще изпълни настоящия си договор, който продължава до лятото на 2021-а, но няма гаранция, че ще остане и след това. Дотогава Давид Силва ще си тръгне, а Агуеро ще е на път да го стори също. Към Стърлинг пък има все по-голям интерес от чужбина, а Сане не е подписал нов договор.
Печеленето на Шампионската лига става все по-важно за Пеп. Предстоящите сблъсъци с Реал Мадрид изглеждат огромни. Ако Сити се пребори, тимът ще покаже, че е готов да стане европейски шампион. Едно поражение пък може да допринесе за по-ранното заминаване на Гуардиола.

 

Материал на вестник "Тема спорт"