Ливърпул спечели голямото дерби срещу Манчестър Юнайтед с 3:1 на своя "Анфийлд" в среща от 17-ия кръг на Висшата лига.

По този начин отборът на Юрген Клоп успя да си върне лидерската позиция в класирането и е на първото място с актив от 45 точки и точка повече пред настоящия шампион Манчестър Сити.

"Червените дяволи" пък са 6-и с 26 точки и са на цели 11 точки от челната четворка, като ще бъде истинско чудо отборът да финишира в топ 4 след края на сезона с оглед на посредственото си представяне.

Мане даде аванс на "червените" в 17-ата минута, а Лингард успя да изравни точно шест минути след това. В крайна сметка обаче Шакири донесе успеха на домакините с попадения 73-ата и 80-ата минути на мача. 


Срещата започна по-добре за "мърсисайдци", които от първата минута понатиснаха противника.

Все пак обаче Юнайтед успя да вкара попадение в 4-ата минута, което бе абсолютно правилно отменено заради засада. Голът дойде след хубаво центриране на Йънг при което Лукаку се размина с кълбото и то в крайна сметка успя да влезе във вратата.

Фирмино пробва силен удар две минути след това, а Де Хеа бе на мястото си и успя да избие топката. В следващите минути "мърсисайдци" продължиха с натиска си и Фабиньо пробва удар от границата на наказателното поле, но след рикошет в Бейи топката премина встрани вратата.

При корнера Ван Дайк засече топката и се виждаше как влиза във вратата, но в последния момент Йънг успя да изчисти от голлинията. 

В 24-ата минута Фабиньо с прекрасно подаване намери Мане в наказателното поле и сенегалецът пое топката на гърди, а след това с удар от въздуха матира Де Хеа и вкара топката между краката му, за да открие резултата.

Минути след това удар на Ловрен на далечната греда не намери очертанията на вратата. В 33-ата минута обаче Юнайтед изравни. Лукаку центрира, а Алисон се намеси неубедително и в крайна сметка след негова груба грешка и изпусната топка, тя попадна в Лингард, който я вкара в мрежата. 

Второто полувреме започна с добро темпо и само няколко минути след подновяването на играта Фабиньо засече с глава хубаво центриране на Робъртсън и последва ръка на Бейи, но в крайна сметка реферът не отсъди дузпа. 

Малко след това Фирмино отправи коварен удар, а Де Хеа спаси с една ръка. При добавката обаче Кейта не успя да довкара топката в мрежата. 

Последваха активни минути за домакините, които всячески търсиха втори гол във вратата на своя съперник. Попадението в крайна сметка дойде.

В 73-ата минута Шакири отправи много хубав удар около точката на дузпата, а топката срещна напречната греда и тупна зад голлинията, а така Ливърпул отново излезе напред в резултата.

Седем минути след това отново Шакири блесна и след хубав удар от границата на наказателното поле и рикошет в Бейи топката влетя във вратата на Юнайтед и така интригата бе "убита". 

До самия край нямаше повече попадения. 

ЛИВЪРПУЛ - МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД 3:1
1:0 Мане 24
1:1 Лингард 33
2:1 Шакири 73
3:1 Шакири 80

​Ливърпул: Алисон, Клайн, Ловрен, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Вайналдум, Кейта (70 - Шакири), Мане (84 - Хендерсън), Салах, Фирмино

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Далот (46 - Фелаини), Линдельоф, Байи, Дармиан, Матич, Ерера (79 - Марсиал), Лингард (85 - Мата), Рашфорд, Йънг, Лукаку