Манчестър Сити разби с 3:1 Манчестър Юнайтед в дербито от 1/2-финалите за Карабао къп, играно на "Олд Трафорд".

"Гражданите" тотално надиграха градския си съперник и са съвсем близо до трети пореден финал в турнира. През първите 45 минути "червените дяволи" бяха буквално разпилени и трите гола на гостите бяха най-малкото, с което се отърваха.

Попаденията бяха дело на Бернардо Силва в 17-ата минута, Рияд Марез (33) и Андреас Перейра, който си заби автогол (39). След почивката Сити продължи да диктува събитията на терена, но в 70-ата минута Маркъс Рашфорд остави минимални надежди за Юнайтед преди реванша на "Етихад" на 29 януари.

Лестър приема Астън Вила утре в другия 1/2-финален сблъсък. 


"Червените дяволи" започнаха без стълба си в защита Хари Магуайър, който е с болки и Оле Гунар Солскяер реши да не рискува с включването му в игра. До Виктор Линдельоф в центъра на защитата стартира Фил Джоунс. Младият Мейсън Грийнууд поведе атаката за сметка на Антони Марсиал, зад него действа Джеси Лингард.

Фернандиньо и Николас Отаменди бяха двойката централни защитници за Сити, а Пеп Гуардиола изненадващо остави на пейката двамата си централни нападатели Серхио Агуеро и Габриел Жесус. На върха на атаката започна Рахийм Стърлинг, подпомаган от Рияд Марез и Бернардо Силва.

Мачът започна с яростна преса на домакините, което донякъде изненада "гражданите", които определено не бяха подготвени за подобен подход. След 7 минути игра бързият Маркъс Рашфорд остави зад себе си Родри и Николас Отаменди, центрира успоредно на голлинията, но защитата на Сити успя да се справи в решаващия момент.

В 17-ата минута гостите поведоха, след като демонстрираха изпипаната до последни детайли тактика с къси и бързи подавания, съчетани със страхотно владеене на топката. Именно този прийом приспа "червените дяволи", Кайл Уокър намери Бернардо Силва пред наказателното поле и португалецът с мощен удар в далечния ъгър матира Давид де Хеа за 1:0!

В средата на полувремето Сити беше много близо до втори гол, но два последователни удара на Рахийм Стърлинг бяха блокирани , първо от Аарън Уан-Бисака, после от Фил Джоунс. След малко повече от половин час игра Андреас Перейра центрира на далечната греда, но футболистите и на двата отбора се разминаха с топката.

И в ответната атака "гражданите" удвоиха преднината си. Бернардо Силва с пас като по учебник разсече централните защитници на Юнайтед. Линдельоф се размина буквално на косъм да изчисти, но не успя и Рияд Марез излезе очи в очи с Де Хеа. Последва финт и пред опразнената врата алжирецът вече нямаше как да сбърка – 2:0!

Юнайтед отправи първия си удар в мача чак в 36-ата минута чрез Мейсън Грийнууд, но в аут. 180 секунди по-късно резилът за "червените дяволи" стана пълен. Марез намери Кевин де Бройне, който излезе сам срещу Де Хеа. Испанецът спаси мощния шут, но последва рикошет в Перейра и топката влетя във вратата за трети път – 3:0!

До края на полувремето Бернардо Силва можеше отново да се разпише, след като беше изведен на чиста позиция, но Де Хеа с фантастична намеса изби. След почивката Сити продължи да натиска и в 55-ата минута изстрел на Марез облиза външната страна на дясната греда.

В 63-ата минута Юнайтед спечели фаул на удобна позиция, но шутът на Рашфорд беше неточен и мина високо над целта. По-късно Сити организира поредната си отлична атака, при която Марез стреля, но Де Хеа успя да спаси с крак. В 70-ата минута домакините намалиха изоставането си.

Де Бройне сбърка с пас назад, резервата Анхел Гомеш пресече подаването и намери Грийнуд. Той изведе Рашфорд, който изпревари няколко защитници и с удар в долния ляв ъгъл се разписа за 1:3! В 88-ата минута голмайсторът на домакините изненада Клаудио Браво с изстрел от дистанция, но вратарят изби. До края не падна нов гол и Сити спечели с 3:1. 

Манчестър Юнайтед - Манчестър Сити 1:3 

Голмайстори: 0:1 Б. Силва (17), 0:2 Марез (33), 0:3 Перейра (33-авт), 1:3 Рашфорд (70)

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Уан-Бисака, Линдельоф, Джоунс, Уилиамс, Фред, Перейра, Джеймс (64-Гомеш), Лингард (46-Матич), Рашфорд, Грийнуунд (81-Марсиал)
Мениджър: Оле Гунар Солскяер

Манчестър Сити: Браво, Ернандес, Фернандиньо, Отаменди, Уокър, Де Бройне (80-Жесус), Гюндоган, Менди, Марез (86-Фодън), Силва, Стърлинг
Мениджър: Пеп Гуардиола

Манчестър, ст.: "Олд Трафорд"
Съдия: Майк Дийн 
Жълти картони: Лингард, Фред, Уилямс (Юнайтед); Родри, Уокър (Сити)