Мексико впечатли света на Мондиал 2018 с победата над действащия шампион Германия (1:0) и успя да се добере до осминафиналите на турнира. В понеделник предвожданият в нападение от Хавиер Ернандес – Чичарито отбор ще се изправи срещу един големите фаворити Бразилия. Днес обаче друго голямо събитие ще бележи страната – идва развръзката на най-кървавите (в буквалния смисъл) избори в Мексико. В тях е и замесен най-популярният техен футболист през новия век – Куатемок Бланко.

Бланко приключи славната си футболна кариера през 2015-а на 42 години, след над 600 мача на клубно ниво и три световни първенства с националната фланелка на Мексико. Това лято обаче нагази в дълбоките и опасни води на политиката. В момента той минава за фаворит да спечели изборите за губернатор на щата Морелос, малко на юг от Мексико Сити. Вероятно за някои това изглежда странно, предвид едва двегодишния опит на бившия футболист в политиката. За това обаче си има обяснение – отчайващото състояние на политическата класа в страната, както и огромното влияние на футбола, особено националния отбор, който е в сърцата на почти всички мексиканци. Затова като техен идол Бланко бързо успява да натрупа приличен електорат.

Израства в Тепито, квартал на столицата Мексико Сити, популярен с бедния и престъпен бит. А израснал ли си там, знаеш как да се бориш в живота, притежаваш необикновена аура, твърдят местните. Политическият му път започва веднага след отказването от футбола. Социалдемократичната партия го издига за кмет на Куернавака, столицата на щата Морелос. Това място се слави като Града на вечната пролет. Много от жителите на Мексико Сити имат вили там и прекарват уикендите на почивка. В това число и самият Бланко.

За футболния анализатор Хуан Вийоро новото амплоа на Куаутемок Бланко не е изненада. На мексиканците, както и на много други по света, им дойде до гуша от политиците. „Положението в политиката е ужасяващо, на хората вече им омръзна и търсят човек отвън. Дали интелектуалец, дали бивша кино звезда, дали граждански активист, а защо пък не и футболист?”, размишлява Вийоро.

Разбира се, не всички падат в плен на неговата харизма. Някои веднага се хващат за мотивите му да бъде политик. Тръгва слух, че Бланко е получил 7 млн. песос (около 350 хиляди долара) от Социалдемократичната партия. Самият той отрича, но не всички го взимат на сериозно. Въпреки това той печели с лекота кметското място.

Куернавака е малък рай на земята, но в същото време може да бъде ад. На запад в близост се намира щата Гереро, печално известен с един най-високите проценти на злоупотреби с наркотици в страната. Там се произвежда голяма част от хероина, пласиран из цяло Мексико. Морелос се явява нещо като входната врата на трафикантите от Гереро към столицата. Във времето този коридор се е превърнал в синоним на престъпност. Според проучване на вестник „Финансиеро” най-голямата тревога на хората в Куернавака е сигурността.

Никой обаче не обвинява кмета Бланко, че не успява да намали престъпността. Не е ясно дали изобщо някой е способен на това. Затова и всички очакват, че това ще е една кратка политическа авантюра с футболен привкус. Само че тогавашният губернатор на Морелос Грако Рамирес прави грубата грешка да нарочи Бланко за свой враг. А той, както неведнъж го е правил и на терена, решава да отвърне на удара. Дързост, която го превръща в местен герой.

Враждата се разпалва, след като Рамирес изисква да поеме контрола на полицията в целия Морелос, включително и в Куернавака. Бланко обаче е против централизиране на полицията и държи да се действа на локален принцип. Наред с този конфликт на главата на Рамирес се стоварват тежки обвинения за корупция. Следват редица улични протести, а според допитване негативният му рейтинг достига 83%. Така Бланко успешно яхва вълната на народното недоволство и в момента се очертава да спечели битката за нов губернатор на Морелос.

„Това се случва не заради политическите ценности и идели на Куатемок Бланко, а най-вече заради краха на цялата политическа класа в Мексико, и в частност на Грако Рамирес”, казва още Хуан Вийоро.
През май 2017 Бланко се присъединява към консервативната партия ПЕС, с евангелистки виждания и отричаща еднополовите бракове и абортите. Три месеца по-късно партията влиза в коалиция с Движението за национално възраждане на Андрес Обрадор, очакваният победител на предстоящите президентски избори.

Тежките дни за Куаутемок Бланко тепърва предстоят. След като местен бизнесмен е застрелян в Куернавака, заловеният убиец заявява, че е получил 10 хиляди долара от Бланко, за да гръмне мъжа. Очаквано бившият футболист отрича обвиненията, а и доказателства няма. Миналия месец член неговата партия втрещи обществеността с твърдението, че е организирана ударна група от цели шест наемни убийци, които да застрелят Бланко. За поръчител е набеден Грако Рамирес, но пак липсват доказателства.

Да си политик в Мексико се оказва много опасна работа. Мнозина от кандидатите в тази изборна кампания треперят не само заради цифрите от вота, но и за това дали изобщо ще доживеят да ги чуят. Причината е вълната от политически убийства, която тресе Мексико по пътя към масовия вот. Общо 120 политици са били убити от старта на предизборната кампания на 8 септември 2017 г. до 16 юни тази година. Това превръща тези избори в най-кървавите в историята на страната.

Представители на организираната престъпност се прицелват в кандидати на местно ниво и безпощадно ги ликвидират, за да подсигурят победата на своите собствени фаворити. Така картели и престъпни банди се опитват да пренаредят начина, по който ще изглежда властовата карта на Мексико след изборите. Защото това е най-мащабния вот за всички времена – освен за президент мексиканците ще избират представители на двете камари на парламента, губернатори и местни законодателни събрания.

Проучване на „Финансиеро” от миналата седмица сочи, че 53% от гласуващите в Морелос ще подкрепят Куатемок Бланко за нов губернатор. Конкурентът му има едва 14% от доверието на местните. Победата му изглежда сигурна, както тази на Обрадор на президентските избори. Остава тази на Мексико над Бразилия на световното.