Завръщането на Златан Ибрахимович в Милан сложи край на сага, продължила близо месеца. След приключване на ангажимента му в ЛА Галакси ежедневно вървяха спекулации къде ще продължи кариерата си 38-годишният нападател. Самият той умело подхранваше интригата, след като пусна видео с думите „Испания, чакай ме“. А на опашката се наредиха Наполи, Болоня, Евертън, дори третодивизионният Монца, управляван от тандема Адриано Галиани – Силвио Берлускони.

Златан обаче избра Милан и сега цялата червено-черна общност е вперила поглед в него с надеждата да се превърне в месия в трудния период, който клубът изживява.

Ясно е, че има и сантиментален елемент в решението му. Но, от друга страна, футболист с харизмата и успехите на шведа – трофеите му са повече от тези на новите му съотборници, взети заедно, се явява като спасител и за ръководството на тима. Позициите на техническия директор Паоло Малдини и изпълнителния директор Звонимир Бобан са сериозно разклатени. Присъствието на Златан ще отклони стрелите на недоволство от тях, а ако пък повлияе за излизането от кризата – още по-добре.

„Ибрахимович е различен от другите, той е уникален. Златан е този, който може много да даде на отбора. Дори и да не е вече на 28 години, той все още е изключителен играч и личност. Ибрахимович може да придвижи целия клуб в правилната посока“, заяви в средата на декември Бобан.

Интересното е, че през 2015 г. точно Звоне се изказа срещу завръщането на шведския нападател. Въпреки че тогава Ибра бе в ПСЖ и с 4 години по-млад. „Ибрахимович няма да помогне на Милан по никакъв начин, заяви Бобан пред „Гадзета дело спорт“. - Мисля, че завръщането няма да бъде от полза и за Златан. Шведът е скъп и привличането му носи определени рискове.“ Явно хърватинът сега е на друг акъл…

Завръщанията по правило крият много рискове. Особено когато първият ти период е бил много успешен. С предишния престой на Ибра се свързва и последната титла на росонерите през 2011-а. Безспорно приносът на шведа за скудетото бе значим, но трябва да се има предвид и с кого бе на терена. През 2010 г. Ибра завари в съблекалнята футболисти като Неста, Тиаго Силва, Гатузо, Зеедорф, Пирло, Амброзини, Индзаги, Касано, Пато, Робиньо… А сега партньори ще му бъдат Калабрия, Романьоли, Кесие, Бенасер, Крунич, Сусо, Кастийехо, Чалханоглу и Пьонтек. Как егото и класата на шведа ще съжителстват с тях, не е много ясно…

Другата въпросителна е свързана с поста на нападателя. Най-вероятно Стефано Пиоли ще заложи на схемата 4-3-3 с Ибра в центъра на атаката, подкрепен от Сусо и Чалханоглу по крилата. Това означава, че привлеченият миналия януари Пьонтек се превръща в твърда резерва, а алтернатива ще е дошлият през лятото 20-годишен португалец Рафаел Леао. От останалите нападатели Фабио Борини е с единия крак в Дженоа, а Анте Ребич тотално разочарова. Показателно е, че полякът отказа предложение от Рома, което навява на мисълта, че вече мисли за друго развитие на кариерата си.

Ефектът от идването на Ибрахимович има и финансово измерение. Продажбите на фен артикули и зрителската посещаемост ще скочат. В този смисъл заплатата на Златан до края на сезона – 3 млн. евро (б.р. - това е възнаграждението и на Ребич!) са инвестиция, която ще се изплати многократно. А при добро представяне на отбора и задействане на опцията за продължаване и за следващия сезон, абонатите също ще се увеличат.

Има обаче и нещо друго. С идването на футболист с класата и успехите на шведа Кристиано Роналдо ще има вече своя достоен съперник. Две безсмъртни легенди, за които годините не важат. И отсега започва подгряването за мегасблъсъка на 11 април на „Алианц“ – CR7 срещу ZI21 е зрелище, което не е за изпускане.

Материал на "Тема спорт"