Отборът от световния шампионат по мотоциклетизъм MotoGP "Дукати" е на път да подпише спонсорски договор с производителя на електронни цигари iQOS (I quit original smoking - "Отказвам се от традиционното пушене" – от англ.). Компанията е част от консорциума "Филип Морис", който поддържа близки отношения с италианската компания, въпреки че официално не е спонсор от 2010 г.

Сделката между "Дукати" и iQOS не е потвърдена официално, но индикации за нея има отдавна. На първо място италианците представиха мотоциклет, който е оцветен в червено и сиво, а не както традиционно в червено и бяло. Това се дължи именно на iQOS, чийто цвят е сивият.

"Дукати" е в търсене на основен спонсор, след като в края на 2017 г. обяви, че се разделя с италианския телекомуникационен гигант ТИМ. За пръв път от 10 години логото на фирмата няма да присъства върху мотоциклетите от Болоня, информира "Дневник".

Очаква се iQOS да постави своето лого върху моторите на Хорхе Лоренсо и Андреа Довициозо за първия старт от новия сезон, който е на 18 март в Катар на пистата "Лосаил".

В MotoGP e забранена рекламата на алкохол и цигари, но от "Дукати" и iQOS вярват, че това няма да бъде проблем. Компанията рекламира своите продукти като безвредни. Те представляват електронно устройство от две части - приспособление за пушене и зарядно. 

Устройството, в което се поставя цигарата (т.нар. тютюнев стик), наподобява писалка. То загрява тютюна, но без да го запалва, и така се отделя никотин. Температурата на загряване е почти два пъти по-ниска, отколкото при обикновените запалими цигари.