България се изложи срещу Естония в контрола, след като "лъвовете" стигнаха само до равенство - 2:2. Националите ни вече имат две победи, една загуба и едно равенство със селекционер Лотар Матеус.

Естонците поведоха в 20-ата минута, когато Василиев бе точен от дузпа. Ивелин Попов изравни в 41-ата минута, отново от наказателен удар. В края на срещата се стигна до нови две дузпи - реализирани от Василиев и Попов.

Като цяло проверката разочарова, тъй като и двата отбора заложиха на сигурната игра, без излишни рискове, с малко голови положения, с множество разигравания в центъра на терена, които на моменти едва не приспаха около 500 зрители на стадион "Мардан Анталияспор Стейдиъм" в турския курорт Анталия, където се игра контролата.

"Лъвовете" бяха трагични през първото полувреме и позволиха на естонците да ги надиграят. През втората част родните национали бяха по-активни, но се лутаха пред вратата на съперника и така и не успяваха да пробият защитата на естонците, които много правилно се отбраняваха и не дадоха шансове на българите.

Националите ни бяха трагични в опитите си да вкарат гол, като на моменти изпадаха и в комични ситуации. Естонците не показаха кой знае какъв футбол, но заложиха на отборна игра, здрави единоборства, стабилна защита, подвижна средна линия и заслужено взеха равенството.

"Лъвовете" започнаха активно мача и в първоначалните минути владееха топката и се опитваха да притиснат противниците си в собствената им половина. В 10-ата минута Благо Георгиев се освободи по дясното крило, напредна и последва остър и отсечен шут, но топката мина до лявата греда на естонците и излезе в аут.

След това положение темпото на спадна, а играта стана мудна, тромава и приспивна. Футболистите на двата състава залагаха основно на многоходови и монотонни разигравания в центъра на терена, без никакви опасности пред вратите.

В 17-ата минута отбраната на България сгреши и позволи на Опер да се озове на чиста позиция, но в последния момент Петър Занев го блокира и спаси сигурен гол. Малко по-късно Клаван изстреля страховита тупалка с левия крак от дъгата на наказателното ни поле, но за щастие топката профуча до гредата.

Естонците продължиха да натискат и логично ни вкараха. В 20-ата минута Вунк нахлу в наказателното ни поле, където бе съборен от Иван Иванов - дузпа. Зад топката застана Василиев и опъна мрежата за 1:0.

Естонците можеха да стигнат и до втори гол. Андрес Опер бе изведен сам срещу Михайлов, но той предвидливо излезе и със сетни усилия изчисти топката. Към края на полувремето "лъвовете" живнаха и заслужено успяха да изравнят.

Димитър Макриев се пребори за една топка в наказателното поле на Естония, освободи се от защитата на съперника и бе повален - дузпа. Ивелин Попов се нагърби с изпълнението на наказателния удар и бе точен - 1:1.


"Лъвовете" започнаха много добре второто полувреме и натиснаха сериозно естонците. В 51-ата минута Ивелин Попов развинти защитата на съперника, последва центриране отдясно, но Ран подложи крак и спря топката, която отиваше в непокрития Макриев.

След силните миниути за България, темпото на игра отново падна, като "лъвовете" нямаха никаква идея в средата на терена и се лутаха пред защитния вал на естонците. Така постепенно се стигна до края на мача, когато последваха нови две дузпи.

В 80-ата минута Василиев проби по лявото крило, нахлу в наказателното ни поле и там бе съборен от Ивелин Попов. Капитанът на Естония отново бе точен от бялата точка и изведе отбора си напред в резултата.

Три минути по-късно Благо Георгиев центрира остро в наказателното поле на Естония, където Круглов игра с ръце и се стигна до четвърта дузпа, реализирана отново от Ивелин Попов.

Малко по-късно България можеше да стигне и до победата, но Цецо Генков не успя да вкара. Така "лъвовете" стигнаха само до равенството с Естония.


ЕСТОНИЯ - БЪЛГАРИЯ 2:2

Голмайстори:
1:0 Василиев (20 дузпа)
1:1 Ивелин Попов (41 дузпа)
2:1 Василиев (80 дузпа)
2:2 Ивелин Попов (84 дузпа)

България: 13. Николай Михайлов, 2. Станислав Манолев, 6. Станислав Ангелов, 15. Иван Иванов, 4. Петър Занев, 7. Благой Георгиев, 19. Стилиян Петров-капитан, 8. Чавдар Янков, 9. Ивелин Попов, 11. Димитър Рангелов, 10. Димитър Макриев (Боян Пейков, Николай Бодуров, Веселин Минев, Христо Янев, Николай Димитров, Цветан Генков)

Естония: Лондак, Ран, Круглов, Дмитриев, Опер, Кинк, Вунк, Василиев, Клаван, Морозов, Яагер
(Артур Копенко, Сисов, Пийроя, Сандер Пури, Ак Пурийе, Каймар Сааг )