Бившият футболист на Ботев (Пловдив), Литекс и Черно море Георги Какалов коментира пред "Евима спорт" какво трябва да се промени в родния футбол и как трябва да бъде управлявана играта у нас. 

Той разкри и какво прави по време на пандемията от коронавирус. 

"По време на кризата, ние футболните хора, които цял живот се занимаваме с тази игра, в момента имаме възможност да обърнем повече внимание да семействата си, което рядко ни се случва в годината, един, два пъти имаме тази възможност, сега я имаме и трябва да се възползваме пълноценно".

"Честно да кажа, аз дори и в домашни условия, вече като треньор, имам време да си правя тренировки и програми на школата, която водя в момента и мога да се усъвършенствам като треньор. Правя си също така тренировки в домашни условия, за да поддържам форма и спортен дух".

"Лично за мен трябва да се вдигне качеството на футбола, който предлагат отборите. Аз мисля, че трябва да се дава много повече шанс на младите, защото, повярвайте ми, убеден съм, че имаме много млади и кадърни кадри, които трябва и сме длъжни да им дадем шанс, а не да се взимат чужденци с качества, които не превъзхождат нашите деца".

"Българските таланти не бива да бъдат пренебрегвани от повечето треньори и това се случва, поради причината, че се търсят веднага резултати, поради което нямаме нужния дългосрочен резултат."

"Трябва да се даде пълен картбланш на треньорите, свободата да направят най-доброто да се работи с децата и да се развиват правилно, но за това се иска и много труд от страна на треньорите в школите и когато попаднат в мъжкия футбол, също така сериозно и отговорно да показват отношение от тяхна страна, а не да се главозамайват и да тръгнат по лоши пътища, което е провалило много големи таланти".

"Дълга е темата, мога да говоря много по тази тема, мога да дам много примери с много държави, които предпочетоха да подмладят отборите си със собствени кадри, да, ще загубят много време, много усилия и труд, но в някои такива държави, това вече дава резултат и ни минават по качество на футбола, и по това, че голяма част от техните отбори са неизменни участници в евротурнирите".

"За мен тройката, която трябва да застане начело на футбола започва с Бербатов, Стилиян или Мартин. Това са хората, които трябва да покажат смелост и един от тях да оглави футбола ни. Защо, защото тези хора от малки са в чужбина, тези хора са с друго мислене, тези хора искат да развият и помогнат на българския футбол".

"Мнението ми за националния отбор е, че трябва да се подмлади, целият отбор да бъде с играчи, които са 21-22 годишни, и да се даде на даден треньор да работи с този отбор едно 5-6 години и ще видите какво ще се случи, ще видите какви успехи ще имаме тогава".

"Та една Беларус ни би с играчи на 17-18-19 години, защото се дава шанс и търпение. Хората, които трябва да работят с Бербатов, Стилян или Мартин, трябва също да имат чуждестранен опит, да са със съвременно мислене, с нови и свежи идеи", заяви Какалов.