Още по темата

 

Николай Петков Бухалов е български спортист, най-успешният състезател по гребане кану. Той е единствения български спортист с два златни медала от едни олимпийски игри.

Роден е на 20 март 1967 г. в с. Дъбене, Карловско. Тренира гребане в пловдивския клуб „Тракия“. Специализира се в кану в клас С-1. 

Възпитаник на Средно спортно училище „Васил Левски“ (Пловдив). Взима степен бакалавър от ПУ „Паисий Хилендарски“ гр. Пловдив и магистърска степен от НСА „Васил Левски“ гр. София.

На летните олимпийски игри в Барселона през 1992 г. печели два златни медала (уникално постижение за България), а в летните олимпийски игри Сеул през 1988 г. печели бронзов медал.

Има пет световни титли, спечелени през 1993, 1994 и 1995 г. Последната му титла е на европейското първенство през 1997 г., което се провежда на гребния канал в Пловдив.

От 2000 г. е помощник-треньор на националния отбор, а от 2007 г. е старши треньор. Женен за известната състезателка на двуместен каяк Бонка Пинджева. Напуска спорта и със свой съдружник се занимава с фитнес-център в Пловдив.