През 2003 година Реал (Мадрид) стана шампион на Испания и се представи достойно в Шампионската лига, където отпадна от Ювентус на полуфинала. Това лято белите празнуват десетата си КЕШ и спечелиха Кралската купа.

Двама футболисти, изиграли ключова роля за успехите преди 11 години и сега, са Клод Макелеле и Анхел ди Мария. Навремето обаче френският национал си тръгна от "Сантяго Бернабеу", след което Реал деградира и влезе в тежка серия от няколко поредни години без трофеи. Приликите между напускането на дефанзивния халф преди 11 години и ситуацията около аржентинеца в момента са плашещи за привържениците на мадридчани.

И двамата полузащитници са изключително борбени на терена. Става дума за силни физически халфове, способни да вършат много черна работа. Всъщност през миналия сезон Реал почти не усети липсата на контузения Кедира именно защото треньорът Анчелоти промени ролята на Ди Мария и го превърна в идеално допълнение към Шаби Алонсо и Лука Модрич в средата на терена, също както Макелеле навремето се чувстваше отлично в компанията на Зидан, Фиго и Солари.

За да подчертаем колко ценен футболист е Ди Мария, нека напомним, че по принцип той е крило, което по-скоро трябва да изостря играта, отколкото да изпълнява важни функции в дефанзивната фаза на играта.

Треньорът на Реал Карло Анчелоти изглежда е единственият човек в Кралския клуб, който настоява аржентинецът да бъде задържан на всяка цена. Така е, защото италианецът осъзнава колко ценно е присъствието на Ди Мария в средата на терена и колко много той би липсвал на тима му.

Лесно може да се направи паралел с отсъствието на Макелеле, което създаде огромни проблеми на Карлос Кейрош през сезон 2003/04 в Реал. При предшественика на португалеца Висенте дел Боске, уволнен въпреки спечелената титла през 2003, Макелеле бе несменяем титуляр в средата на терена.

Самият френски национал по-късно призна: "Треньорът знаеше колко съм важен за отбора, както и това, че съм лидер на терена, въпреки че не говоря много. Той се опита да накара шефовете на клуба да ми обърнат внимание, но те пренебрегнаха факта, че бях недоволен".

Настоящото ръководство на Реал като че ли гледа на Ди Мария като на играч, от чийто трансфер може да се изкарат много пари. Споменават се суми от порядъка на 75 млн. евро. Подобни съображения имаше и при напускането на Макелеле, макар че тогава белите прибраха далеч по-малко – 20 млн. евро. Все пак по онова време това бе солидна сума за дефанзивен полузащитник.

"Макелеле няма да ни липсва. Той е футболист с посредствени технически умения, не е много бърз и не умее да надиграва съперниците един на един. В 90 процента от случаите той подаваше назад. Той не умее да играе с глава и средната дължина на пасовете му беше три метра."

Такава оценка на Макелеле даде Флорентино Перес след продажбата на полузащитника в Челси. Подобно на случая с френския национал, в момента шефовете на Реал също не оценяват кой знае колко високо качествата на Ди Мария и отказват да повишат заплатата му.

Когато Макелеле си тръгна, на негово място пристигна Дейвид Бекъм. Англичанинът не спечели нито един голям трофей на "Бернабеу" чак до последния си сезон в Реал, когато под ръководството на Фабио Капело белите със зъби и нокти се добраха до шампионската титла.

Това лято пък в Мадрид кацна поредният "галактико", след като Перес привлече Хамес Родригес. Босът на мадридчани обожава медийния ефект от подобни трансфери и не обръща внимание на факта, че този тип футболисти обикновено не се раздават, когато се налага да пресират съперника и да му отнемат топката. Именно затова напускането на Ди Мария може да се окаже фатално за баланса в отбора на Анчелоти.

С екипа на Реал Макелеле два пъти стана шампион на Испания и спечели Шампионската лига през 2002 г. След като той си тръгна, белите чакаха следващия си голям трофей 4 години – период, в който френският национал попълни личната си витрина 2 две титли на Англия и още няколко отличия.

Подобно на Макелеле, за Ди Мария престоят на "Бернабеу" също бе доста плодотворен – една титла, две Купи на краля и една Шампионска лига. Остава да видим как ще се представи той в задочния спор с Реал, ако в крайна сметка наистина премине в Пари Сен Жермен.

Емилио Санчес, "Евроспорт"