Реал Мадрид бе върнат в реалността, след като Ейбар направи Белите за резил и ги срази с 3:0 на своя стадион в мач от 13-ия кръг на Ла Лига. 

Баските постигнаха един от най-знаменитите резултати в историята си и взеха първи успех срещу столичани срещу които до момента нямаха победа. 

Домакините заслужаваха да стигнат до триумфа след силна игра и отлични контри, с което вече имат 18 точки, докато Реал остава с 20 и пропусна да се приближи само на една до Барселона преди дербито на каталунците с Атлетико. 

Меденият месец за Сантяго Солари обаче определено приключи и подемът след идването на аржентинеца бе разбит на пух и прах, което без съмнение е силно притеснително за състава от „Сантяго Бернабеу”. 


В състава на Реал се завърнаха Варан и Марсело в защитата, Дани Себайос се появи в средата на терена, след като Иско отново започна на пейката, а Бейл, Асенсио и Бензема действаха в атака. 

Началото бе изключително интересно. Още в 3-ата минута Кике Гарсия видя, че Куртоа не е най-добрата си позиция и стреля от въздуха, но прати топката в гредата. Веднага след това Гарет Бейл реализира със страхотен удар, но попадение правилно бе отменено поради засада. 

Белите заиграха по-добре и в 11-ата минута бяха много близо до гола. Тогава Бензема получи на чиста позиция и стреля, но на голлинията Коте успя да избие и да предотврати попадението. 

Контрите на баските обаче не бяха за подценяване и в 16-ата минута домакините шокираха Реал. Кукерела се измъкна от опита за засада, след което подаде към Кике, който стреля. Куртоа спаси, но Ескаланте се оказа на точното място, за да отбележи и макар и след известно забавяне заради ВАР, попадението бе зачетено. 

В следващите минути столичани не успяха да стигнат до нещо кой знае какво в последната тренира от терена и логично добрите ситуации пред вратата на домакините липсваха. Баските пък действаха уверено и дори успяваха да задържат топката за доста време. 

В 35-ата минута Бейл стреля от свободен удар, но без да затрудни особено Риесго, а в края Рамос прати топката над вратата с глава след корнер и в крайна сметка паузата дойде при изоставане за Реал след едно разочароващо първо полувреме за столичани. 

Скоро след почивката ситуацията за Реал се усложни още повече. Подаване на Кроос към Одриосола бе пресечено от Кукурела, който подаде на Енрич и нападателят без да изобщо да се засисли, отбеляза с помощта и на гредата. 

Това обаче не бе всичко, а шокът последва малко след това. Този път Кукурела центрира опасно, Енрич отклони към Кике, който на празна врата нямаше как да пропусне – 3:0 за Ейбар!

Баските се вдъхновиха и Ореяна едва не реализира четвърто попадение, но Куртоа успя да спаси. Столичани правеха може би най-лошия си мач за сезона и нямаха отговор на това, което домакините предлагаха. 

В 77-ата минута резервата Чарлз отново накара Куртоа да прави спасяване, а в оставащото време не се случи нищо и така Ейбар постигна впечатляваща победа, докато резилът за Реал бе наистина много сериозен. 

Ейбар – Реал Мадрид 3:0
 
1:0 Ескаланте 16
2:0 Енрич 52
3:0 Кике 57
 
Ейбар: Риесго, Рубен Пеня, Оливейра, Рамис, Коте, Ореяна (85 Серхио Алварес), Ескаланте, Жордан, Кукурела, Енрич (74 Чарлз), Кике Гарсия (88 Де Бласис)
Реал Мадрид: Куртоа, Одриосола (54 Карвахал), Варан, Рамос, Марсело, Кроос, Модрич (63 Иско), Себайос, Бейл, Асенсио (74 Винисиус), Бензема