Реал Мадрид допусна изненадваща загуба от опашкаря Жирона с 1:2 в двубой от 24-ия кръг на испанската Ла Лига, игран на "Сантиаго Бернабеу".

Историята от есенния дял на полусезона се повтори. "Белия балет" поведе в средата на първото полувреме, благодарение на Каземиро и по нищо не показваше, че ще се стигне до пълен обрат. Той обаче се случи през втората част, когато Кристиан Стуани (65') изравни от дузпа, а Порту нокаутира домакините и донесе победата за отбора си, който за първи път триумфира на "Бернабеу".

Така Реал се смъкна с една позиция надолу и отново зае третото място в класирането на първенството с актив от 45 точки, с 2 по-малко от втория Атлетико Мадрид и вече е на цели 9 от кръвния враг Барселона. Жирона пък се откъсна от зоната на изпадащите и вече се намира на 15 място с 27 пункта.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/UAXYyCVv1f8" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Изненадващо, домакините не предприеха агресивна преса и срещата започна равностойно между двата отбора. Постепенно Реал пое инициативата и се настрани трайно в половината на Жирона.

Първата интересна ситуация дойде в 17-ата минута. Лукас Васкес получи хитро подаване от Тони Кроос на границата на наказателното поле. Испанецът демонстрира прекрасна техника, след като елиминира двама съперникови играчи и се изправи очи в очи с вратаря Боно. Играчът на "белия балет" обаче не успя да преодолее стража на гостите.

Две минути по-късно Кристиан Стуани нахлу опасно отдясно в пеналтерията на столичани. Футболистът отправи мощен диагонален изстрел, но Тибо Куртоа бе на мястото си и спаси.

В 25-ата минута домакините поведоха в резултата. Кроос направи прекрасно центриране отдясно. Каземиро се извиси над всички и с глава насочи топката неспасяемо във вратата - 1:0.

В 31-ата минута Карим Бензема пропусна добра възможност да удвои резултата. Алваро Одриосола пусна остро извеждащо подаване отдясно в много опасна близост до вратата. Французинът се хвърли на шпагат за да засече топката, но се размина на сантиметри от кълбото.

В 40-ата минута Марсело се възползва от свободното пространство пред себе си и напредна до границата на пеналтерията. Бразилецът стреля с по-слабия си десен крак и прати топката над напречната греда.

Секунди след това Пере Понс също си пробва късмета с удар от около 23 метра. Кълбото обаче прелетя покрай гредата.

Минута по-късно Бензема се възползва от грешка в защитата на Жирона. Нападателят открадна топката, напредна и шутира по диагонала. Вратарят Боно обаче демонстрира рефлекс и изби. Така първото полувреме завърши без повече голове.

През втората част продължи да контролира случващото се на терена. В 52-ата минута Марко Асенсио достави перфектно центриране за Карим Бензема, който имаше лесната задача да отбележи отблизо, но прати топката точно покрай дясната греда.

В 59-ата минута Жирона се размина на сантиметри от изравнителното попадение. Брилянтно центриране в наказателното поле намери Антони Рубен Лосано Колон, който заби нисък удар с глава в долния ляв ъгъл. Тибо Куртоа обаче показа своята класа и направи удивително спасяване.

В 64-ата минута футоблистите на Жирона получиха правото да изпълнят дузпа. Серхио Рамос игра с ръка след сериозен карамбол в наказателното поле и съдията Гийермо Куадра посочи бялата точка. Кристиан Стуани се нагърби с отговорността и бе точен за 1:1.

Попадението даде крила на гостите и те започнаха все по-често да поглеждат към вратата на Реал. В 70-ата минута Порту пое топката в наказателното поле и нанесе отсечен удар, който се заби в напречната греда.

В 75-ата минута стигна до обрат. Избита топка попадна в краката на Порту. Футболистът прати топката с глава към долния десен ъгъл смълча трибуните на "Сантиаго Бернабеу".

В 78-ата минута Винисиус Жуниор намери пространство на границата на наказателното поле след добра индивидуална игра и завъртя топката към вратата, но кълбото премина точно над напречната греда.

В 84-ата минута Антони Рубен Лосано Колон получи добро центриране в зоната пред вратата и стреля опасно с глава, но прати топката на няколко сантиметра над напречната греда.

В края на срещата домакините останаха с човек по-малко на терена. Серхио Рамос получи втори жълт картон и бе пратен преждевременно под душовете.

Реал Мадрид - Жирона 1:2

Голмайстори: Каземиро (25'), Кристиан Стуани (65' д.), Порту (75')

Реал: Куртоа, Одриосола, Варан, Рамос, Марсело, Себайос (Мариано 74'), Каземиро, Кроос, Лукас (Винисиус 58'), Асенсио (Бейл 66'), Бензема
Треньор: Сантяго Солари

Жирона: Боно, Рамальо, Алкала, Хуанпе, Канеро, Поро (Лосано 46'), Понс (Гарсия 46'), Гранел, Дъглас Луис, Стуани, Порту (Фернандес 84')
Треньор: Еусебио Сакристан

Мадрид, стадион "Сантиаго Бернабеу"
Съдия: Гийермо Куадра
Жълти картони: Рамос, Каземиро (Реал); Лосано, Алкала, Стуани (Жирона)
Червен картон: Рамос (Реал)