Порто се класира за четвъртфиналите на Шампионската лига след победа с 3:1 след продължения над Рома. Португалците заличиха пасива си от 1:2 от първия мач след 2:1 в редовното време. С дузпа на Алекс Телеш в 117-та минута “Драконите” изковаха класирането си и се превърнаха в “черна котка” за “вълците” в Европа. За трети път в историята след 1981 и 2016 г. Порто отстранява Рома в евротурнирите. 

Иначе Тикиньо Соареш даде аванс на португалците в 26-та минута, а Даниеле Де Роси изравни от дузпа в 37-та. В началото на второто полувреме Муса Марега (52) даде нов аванс на “драконите”, които с играта си тази вечер заслужиха класирането си в следващата фаза.

Двата отбора започнаха равностойно срещата, като още в третата минута домакините опитаха да върнат гола пасив чрез опасен удар на Хесус Корона. “Вълците” предимно се бранеха и опитваха с контраатаки да наранят противника си. 

Така се стигна до 10-та минута, когато напористият Корона отново стреля опасно, но този път топката мина на сантиметри от вратата. Малко след това шанс за гол се откри и пред Рома, но Костас Манолас не успя да отправи удар от изгодна позиция. 

В 26-та минута натискът на Порто даде резултат. Муса Марега се пребори за една топка с Манолас, след което проби и намери на метри от вратата Тикиньо Соареш. Бразилецът реализира вкара на опразнената врата и направи 1:0. Радостта на “драконите” трябваше да бъде прекъсната за минута, тъй като се стигна и до ВАР. Все пак след повторенията стана ясно, че голът е редовен. 

Рома обаче бързо върна гола. Само две минути по-късно Диего Пероти проби по лявото крило, влезе в наказателното поле и падна на тревата след съприкосновение с Едер Милитао. Даниеле Де Роси стреля от отсъдената дузпа, като прати Икер Касияс в обратния ъгъл и направи 1:1

Порто започна силно и второто полувреме, като в началните минути Соареш стреля с глава, но над вратата. Португалците не спираха да търсят втория гол и той падна в 52-та минута. Корона отново измъчи защитниците на италианците по лявото крило, след което центрира към далечната греда. Там Муса Марега се измъкна от защитниците на Рома и отблизо прониза Олсен за 2:1. 

Последваха равностойни минути, в които Пероти и Джеко не успяха да отправят добри удари към вратата на Касияс. А в 77-та влезлият като Ясин Брахими стреля мощно, но Олсон успя да избие. Вратарят на Рома отрази много хубав изстрел и на Отавио малко след това. 

В 82-та минута Диего Пероти пропиля страхотна възможност за Рома. Аржентинецът се възползва от грешка на Пепе при подаването и напредна в наказателното поле. Пероти обаче действа егоистично и вместо да подаде на Николо Дзаниоло на метри от вратата, стреля много неточно встрани.

Така след редовните 90 минути и при резултат 2:1 за Порто се стигна до продължения. В първото от тях домакините пропуснаха две много изгодни ситуации. Особено сериозен бе пропускът на Марега в 94-та минута, когато засече на скорост остро центриране отляво, но насочи топката над гредата. 

Във вторите допълнителни 15 минути “вълците” могат да съжаляват, че не отбелязаха. В 111-та минута Джеко се справи с Пепе в наказателното поле на Порто, но от изгодна позиция стреля над гредата. Малко след това босненецът изскочи сам срещу Касияс, копна топката над него, но от голлинията защитник на Порто изби. 

Така се стигна до 116-та минута, в която Флоренци задържа за фланелката Фернандо при центриране отдясно. Джунейт Чакър си послужи с ВАР и отсъди дузпа. Зад топката застана Алекс Телеш, който хладнокръвно реализира за 3:1. 

В добавеното време имаше нова драматична ситуация. Муса Марега и Патрик Шок се сблъскаха в наказателното поле на Порто. Чакър отново получи инструкции от хората в съдийската стаичка, след което обаче взе решение да не отсъжда дузпа за Рома. 

Порто - Рома 3:1 

1:0 Тикиньо Соареш 26’

1:1 Даниеле Де Роси 36’-д

2:1 Муса Марега 52’

3:1 Алек Телеш 117’-д 

Порто: Касияс, Милитао (103 - Перейра), Фелипе, Пепе, Телес, Ерера, Перейра, Отавио (94 - Ернани), Корона (69 - Брахими), Марега, Соареш (78 - Фернандо)

Рома: Олсен, Жезус, Манолас, Маркано (77 - Кристанте), Карсдорп (55 - Флоренци), Нзонзи, Де Роси (45 - Пелегрини - 96 - Шик), Коларов, Дзаниоло, Пероти, Джеко