Галерия

Швеция удари с 1:0 Южна Корея и започна победно участието си на Мондиал 2018. Единственото попадение в мача падна в 65-ата минута, когато Андреас Гранквист вкара от дузпа.

Този наказателен удар бе свирен от съдията Агилар след използване на системата за видео повторение (VAR).

Така скандинавците записаха успех на световни финали, където са за първи път от 12 години. Швеция показа здрав футбол, тотално надигра Южна Корея и заслужено си взе победата и трите точки.

Сънародниците на Златан Ибрахимович вече са лидери в Група "F" заедно с Мексико, който вчера тресна Германия. От своя страна азиатците тотално разочароваха в този мач и логично загубиха. Южна Корея продължава да няма победа над Швеция в исторически план.


Южна Корея започва по-добре мача и в първоначалните минути се опита да наложи преса в половината на скандинавците. Последваха скучновати и приспивни минути, в които двата отбора разиграваха многоходово в средата на терена.

В 17-ата минута Андреас Гранквист бе изведен в наказателното поле на азиатците, където театрално падна, но правилно не бе свирена дузпа, тъй като защитник на Южна Корея чисто отне топката. Малко по-късно Вон проби отляво и центрира остро в пеналта на Швеция, но там нямаше негов съотборник, който да бутне топката в мрежата.

Така се стигна до 20-ата минута, когато скандинавците профукаха уникален шанс. Маркус Берг бе изведен сам срещу Во, но вратарят на Южна Корея показа класа и спаси. Това бяха минутите на европейците, но с нов пропуск се отчете Берг, който бе блокиран от играч на азиатците. В 35-ата минута дойде и най-чистото положение за Южна Корея.

Тогава Сон залъга защитата на Швеция и се опита да върне топката на дузпата, но там скандинавската отбрана се справи. В края на първото полувреме европейците натиснаха здраво, но направиха нови непростими пропуски.

Първо Берг изпусна, а малко след това Виктор Класон с глава стреля над вратата. Секунди преди почивката Южна Корея скочи за дузпа за падане на Сон в пеналта на Швеция, но правилно не бе отсъден наказателен удар.

Второто полувреме започна с положение за Швеция, но Форсберг от дъгата на пеналта прати топката над вратата. Отговорът на Южна Корея бе тупалка на Ко Джа-Чеул, но Олсен спаси. Последваха силни минути на европейците, които профукаха няколко шанса чрез Ола Тойвонен и Форсберг. 

Така се стигна до 62-ата минута, когато Класон бе съборен в пеналта, но не последва дузпа. Само секунди по-късно обаче главният рефер Агилар спря играта и използва системата за видео повторение, след което категорично посочи бялата точка. Зад топката застана Андреас Гранквист и хладнокръвно вкара за 1:0.

След попадението темпото на игра тотално падна. Шведите много правилно затвориха празните пространства и спокойно разиграваха в средата на терена, като не даваха почти никакви шансове на плахите азиатци.

Едва към края на мача азиатците се хвърлиха в атаки, но така и не създадоха сериозна голова възможност. Веднъж претендираха и за дузпа, но такава правилно не им бе отсъдена. Така Швеция заслужено си взе победата и е лидер в групата заедно с Мексико.

Красимир Лаков, Gol.bg