Действащият победител Рони О'Съливан се класира на финала на турнира Шампион на шампионите, след победа с 6-4 партии над Динг Джънхуей в изключително класен сблъсък.

Рони започна с брейк от 36 точки, завършил с вкарването на бялата топка в горния ляв джоб, след опит за изтегляне с помощта на челюстите на джоба.

Динг намери откриваща червена топка, но малко след това пропусна подрязване с удължителя за горния ляв джоб и бе наказан с брейк от 38 на англичанина, който спечели първата партия.

Динг постигна халф-сенчъри брейк от 51 и избра сейфти. Ракетата започна серия след великолепна червена топка за горния десен джоб, като мишената бе долепена на борд.

Реализирал шестнайсет точки, петкратният световен шампион сбърка червена за горния ляв джоб и партията приключи в полза на азиатеца: 1-1.

Ракетата наниза поредица от 47 точки в началото на третия фрейм, но не успя да осъществи успешен кенън шот и трябваше да почака, за да добави още 43 точки, с които дръпна напред с 2-1 части.

О'Съливан конструира серия от 41 точки, но пропуска червена топка за горния ляв джоб. Той обаче спечели сейфти битката със своя опонент и след като добави нов брейк от 41 точки, се оттегли на почивка с аванс от 3-1 партии.

След паузата англичанинът започна с добра серия от 26 точки, но пропусна розовата топка за горния ляв джоб и беше наказан с халф-сенчъри брейк от 88 точки и пълно разчистване на масата от Динг.

Китаецът продължи да ниже точка след точка и в шестата партия, когато избухна с великолепен сенчъри брейк от 111 точки, но после Рони отвърна също със стотачка от 105 пункта, за да си върне аванса в резултата: 4-3.

В следващия фрейм Динг поведе с петнайсетина точки, при три останали червени топки на масата. Ракетата излезе от снукър по последната червена, но я заложи и неговият противник разчисти масата за 4-4 партии.

Във възловата девета партия Ракетата се настани край зеленото сукно и реализира майсторски халф-сенчъри брейк от 84 точки, който завърши с пропусната последна червена за горния ляв джоб.

В следващата партия О'Съливан изобщо не даде шанс на своя опонент, реализирайки фантастичен сенчъри брейк от 125 точки, който беше изкован след поредица от трудни удари и неприятен кик преди игра по черната топка.

На финала утре Рони ще защитава трофея срещу победителя от втория полуфинал, в който ще мерят сили Нийл Робъртсън и Джъд Тръмп.

Снимки: Моник Лимбос