Действащият първенец Рони О'Съливан тотално надигра претендента Джъд Тръмп, но води само с 6-3 фрейма след първата сесия във финала на снукър-турнира Шампион на шампионите, провеждащ се в Ковънтри.

Ракетата записа цели три великолепни сенчъри брейка от 137, 139 и 134 точки, докато неговият противник се отличи само с една серия от над 50 точки. Любопитното е, че в спечелените от О'Съливан шест партии Прическата не успя да вкара нито една топка.

Статистиката след първата сесия показа, че Рони е спечелил внушителните 811 точки, докато неговият сънародник е успял да постигне само 262 точки, което прави средно по малко повече от 29 пункта на фрейм.


Петкратният световен шампион започна мача с великолепен сенчъри брейк от 137 точки, подобрявайки най-добрия брейк на турнира до момента, направен от Нийл Робъртсън срещу Рики Уолдън на четвъртфиналите.

Във втората партия О'Съливан продължи да налага високи стандарти и удвои преднината си след солиден халф-сенчъри брейк от 78 пункта. Джъд Тръмп най-после се разписа в третата партия, която успя да измъкне след три малки серии от трийсетина точки.

Прическата дръпна напред в четвъртата партия, но сдаде инициативата и преди разчистването на цветните топки се оказа догонващ. Рони обаче пропусна жълтата и Джъд направи пълно разчистване, за да измъкне частта по черната топка.

След кратката почивка Ракетата вдигна оборотите и конструира цели два халф-сенчъри брейка в петия фрейм - поредица от 50 точки, гарнирана с чудесен брейк от 87 пункта.

Той отново взе инициативата в началото и на следващата партия, която също отиде в актива му след халф-сенчъри брейк от 80 точки. Също както в полуфиналния си мач с Нийл Робъртсън, Тръмп изпитваше сериозни трудности с постигането на големи точкови серии.

Действащият шампион в турнира поведе с трийсетина точки в следващата партия, но не успя да намери продължение и избра сейфти. Тръмп пое контрола върху масата след поставянето на два снукъра и постигна първия си халф-сенчъри брейк в мача (58 точки), намалявайки пасива си на 3-4.

Ракетата веднага отговори в стил, избухвайки с фамозен сенчъри брейк от 139 точки, подобрявайки собственото си най-добро постижение на турнира. За капак Ракетата изнесе лекция на своя опонент и в последната партия за първата сесия, правейки ново пълно разчистване и трети сенчъри брейк в мача, този път от 134 точки.

Това беше шестият фрейм в актива на О'Съливан, но и шестата партия в мача, в която Тръмп не вкарва нито една топка. За сравнение Рони се беше разписвал във всеки един фрейм.

Доиграването е тази вечер от 21.00 часа българско време. Играе се във формат 10 от 19 фрейма. Победителят взима 100 000 паунда, а загубилият финалист - 50 000 английски лири.

Снимки: Моник Лимбос