Петкратният световен първенец Рони О'Съливан води с 5-4 части на Джъд Тръмп след първата сесия от финала на демонстративния снукър-турнир Гран При.

Двамата англичани започнаха двубоя с много пропуски и в крайна сметка Тръмп успя да вкара решителната черна топка в първата партия, откривайки резултата.

Ракетата изравни след солиден халф-сенчъри брейк от 90 точки, за да се стигне до 41-минутната тактическа трета партия, спечелена отново от него.

Джъд беше на път да изравни, но в четвъртия фрейм направи слаб позиционен удар към жълтата топка. Последва размяна на сейфти удари и О'Съливан нанесе трети удар.

След кратката почивка по-успешният от двамата британци беше в стихията си и изправи зрителите на крака със сенчъри брейк от 105. Това беше неговата първа стотачка в турнира.

Прическата не се смути и изравни резултата, правейки два халф-сенчъри брейка от по 50 точки. Във въпросните три партии Рони записа само 31 точки.

В последния фрейм за следобеда О'Съливан спря пропадането си и отговори подобаващо с халф-сенчъри брейк от 89 точки.

Вечерната сесия започва в 21.00 часа българско време. Играе се във форма 10 от 19 фрейма. Победителят прибира тлъстия чек от 100 000 паунда, а за загубилия финалист остават само 35 000 паунда.