Първата ракета на българския тенис Григор Димитров успя да спечели първата си АТП титла, след като победи на финала в Стокхолм силния испанец Давид Ферер (3-и в света) в трисетова битка с 2:6, 6:3, 6:4.

Нашето момче демонстрира фантастичен тенис и фантастичен характер, като по този начин успя да достигне до големия успех.

Със спечелената титла от турнира българинът успя да изпълни една от двете си задачи, които си постави преди време за тази календарна година.

Едната от тях бе да спечели титла на АТП ниво - вече изпълнена, а другата да дебютира в топ 20 на световния тенис.

Със спечелената титла нашето момче си осигури 250 точки за световната ранглиста и се очаква да се изкачи до рекордното за него 22-о място. 

Той официално ще встъпи в позицията си от утре, когато се актуализира ранглистата. 

Финалният мач в Стокхолм стартира с много дълъг първи гейм, който продължи цели девет минути и в който Гришо отрази четири точки за пробив.

Ферер обаче успя да пробие Димитров при следващия му сервис гейм, но нашето момче моментално успя да върне пробива.

Испанецът от своя страна стигна до пробив на нула и преднина от 3:2, а в следващия гейм Димитров бе на косъм от връщане на пробива, но не успя да се възползва от точката за пробив, която имаше.

В крайна сметка Ферер си взе подаването и поведе с 4:2, а след това стигна до нов пробив след който си взе и подаването. 

Така испанецът взе по убедителен начин първия сет.

Вторият сет започна равностойно, а при 2:1 нашето момче имаше шанс за пробив, но не се възползва от него. Той все пак проби подаването на испанеца при 4:3, а след това успя да си вземе подаването.

Така сетовете бяха изравнени. Третият сет започна равностойно, като Ферер пръв стигна до шанс за пробив, но той бе отразен. Испанецът стигна и до още две точки за пробив при следващ сервис гейм на нашето момче, но и те бяха отразени.

Все пак българинът стигна до един единствен пробив в третия сет, а след това си взе двете оставащи подавания и така спечели първата си АТП титла.