Поставеният под номер 1 Стан Вавринка отпадна на полуфиналите на турнира по тенис от сериите АТП 250 в София с награден фонд 501 хиляди евро. Вавринка загуби от квалификанта Мирза Башич (Босна и Херцеговина) с 6:7(6), 4:6 за 85 минути.

В неделя квалификантът ще се изправи срещу Мариус Копил (Румъния) във финалния двубой на третото издание на надпреварата в българската столица. Първият сет на срещата беше равностоен, като двамата взимаха сравнително лесно сервис-геймовете си. Вавринка и Башич пропуснаха по една точка за пробив и в крайна сметка логично се стигна до тайбрек.

В него Башич започна с мини пробив, но Вавринка отговори, спечелвайки следващите 4 точки. Водачът в схемата обаче изпадна в дупка и от преднина 4:1 допусна изоставане с 4:6. Вавринка отрази първите два сетбола, но при 6:6 допусна двойна грешка и позволи на Башич да стигне до нов сетбол, който той не пропусна 7:6(6) за квалификанта след 48 минути игра.

През втората част Вавринка пръв стигна до пробив за 3:2, след което го затвърди за 4:2. След това обаче настъпи спад в играта му, Башич спечели четири поредни гейма и затвори мача. В неделя Башич ще излезе за първи път на финал в турнир от АТП. Победата над Вавринка е първа над състезател от Топ 20 в кариерата на босненеца.

Утре в последния ден на турнира са финалите на двойки от 14.00 часа и на сингъл - не преди 17.00 часа.